China gaat ook ’s nachts goud handelen

De prijzen waarvoor fysiek goud en zilver verhandeld worden zijn terug te leiden tot de spotprijs die op de inteationale markt tot stand komt. Volgens officials van de Shanghai Futures Exchange zorgt de opening van de handel in de avonduren voor een efficiënter prijsmechanisme en een beter risicomanagement.

Het is niet vreemd dat Chinezen willen handelen op de Amerikaanse en Europa handelstijden. Wie de grafieken van de goudprijs (of de zilverprijs…) de afgelopen jaren bestudeerd heeft komt namelijk tot de conclusie dat de prijzen de neiging hebben om te stijgen in de uren dat alleen de Aziatische handel geopend is en weer te dalen in de uren dat de handel in Londen en in New York open is.

Onderstaande grafiek bestrijkt de goudprijs in de periode van maart 2006 t/m maart 2010. De grafiek geeft het gemiddelde koersverloop over de dag weer gedurende ongeveer duizend handelsdagen. Chinezen zien dus een kans om arbitrage toe te passen in de markt. Waar ze eerder geen invloed konden uitoefenen op de prijzen van goud en zilver tijdens de Amerikaanse handelsuren krijgen ze die mogelijkheid nu wel (zie rode notities bij de grafiek). Misschien bedoelen de officials van de Shanghai Futures Exchange dat wel met een efficiënter prijsmechanisme.

Het patroon dat in deze grafiek naar voren komt is zo consistent dat een belegger er in een wereld zonder transactiekosten goed van zou kunnen profiteren. Daarover schreef Marketupdate begin vorig jaar een uitgebreid artikel.

Prijsontwikkeling van goud gedurende de dag, gemiddeld over een periode van vier jaar

(Originele grafiek door Nick Liard van Sharelynx)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.