China importeerde 95 ton goud in december

China heeft in december meer goud geïmporteerd dan in de maand november, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Hong Kong Census and Statistics Department. De bruto import van goud vanuit Hong Kong richting China kwam in december uit op 126,64 ton, een stijging van 18% ten opzichte van november. De netto import – die corrigeert voor het volume goud dat van China terug gaat naar Hong Kong – kwam in de laatste maand van vorig jaar uit op 94,54 ton. Dat is een stijging van ruim 23% ten opzichte van de 76,39 ton netto import in november.

De sterke toename in december is mogelijk te verklaren door voorraadopbouw voor het Chinese Nieuwjaar. Op 31 januari begon in de Chinese kalender het jaar van het paard. Voor veel Chinezen was dat niet alleen een moment om vuurwerk af te steken, maar ook om goud te kopen.

Chinese bruto import van goud via Hong Kong in 2012 en 2013

Chinese bruto import van goud via Hong Kong in 2012 en 2013

Bruto versus netto import goud vanuit Hong Kong naar China

Bruto versus netto import goud vanuit Hong Kong in 2013

China verdubbeld import goud

China heeft in 2013 twee keer zoveel goud geïmporteerd via Hong Kong als in 2012. Was de netto import in 2012 ongeveer 557,7 ton, het afgelopen jaar kwam het totaal uit op een nieuw record van meer dan 1.128 ton goud. De bruto import steeg van 834,4 ton goud in 2012 naar 1.496,82 ton goud in het afgelopen jaar, een toename van bijna 80% in een jaar tijd.

Bij deze ontwikkeling moeten we aantekenen dat China niet alleen goud importeert via Hong Kong. Hoewel deze cijfers een groot deel van de totale Chinese import van goud in kaart brengen zijn er meer aanvoerroutes. Zo komt er ook rechtstreeks goud binnen via Shanghai. Desondanks geven de hierboven genoemde cijfers een goede indicatie van de totale vraag naar fysiek goud vanuit China.

Volgens analist Victor Thianpiriya van de Australia New Zealand Banking Group (ANZ) kunnen we voor januari nog hogere importcijfers verwachten. Dat komt niet alleen door het Chinese Nieuwjaar, maar ook doordat veel Chinezen niet rekenen op een verdere daling van de goudprijs.

China passeert India

Traditioneel is India de grootste importeur van fysiek goud, maar vorig jaar nam China het stokje over. India heeft te kampen met een tekort op de betalingsbalans, wat voor de overheid en de centrale bank van India reden was om de aankoop van fysiek goud te ontmoedigen. Vooral het importquotum dat afgelopen zomer werd ingevoerd heeft de Indiase import van goud sterk teruggebracht. In China wordt het kopen van goud juist aangemoedigd door de overheid. China en India zijn samen verantwoordelijk voor bijna de helft van de jaarlijkse vraag naar fysiek goud.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *