China importeert opnieuw minder goud uit Hong Kong

China heeft in mei opnieuw minder goud geïmporteerd via Hong Kong, zo blijkt uit cijfers van de Hong Kong Census and Statistics Department waar Reuters vandaag de beschikking over kreeg. De netto import daalde van 67,04 ton in april naar afgerond 52,61 ton in de maand mei. De import via deze handelsroute daalde voor de vierde maand op rij en bereikte in mei het laagste niveau in 16 maanden tijd.

De daling is deels toe te schrijven aan een dalende vraag, want de premie op goud in China is de afgelopen maanden ook sterk teruggelopen. Daarnaast importeert China steeds meer goud rechtstreeks via andere importkanalen, zoals Shanghai en Beijing. Hoeveel metaal er rechtstreeks ingevoerd wordt blijft onduidelijk, omdat het land daar geen cijfers van bekendmaakt. Omdat we niet weten hoeveel goud er inmiddels rechtstreeks geïmporteerd wordt via andere Chinese steden is het niet mogelijk conclusies te trekken over de totale Chinese import van het gele metaal.

China importeerde in mei opnieuw minder goud

China importeerde in mei opnieuw minder goud

Vraag naar goud getemperd

Een goudhandelaar uit Hong Kong verklaarde tegenover Reuters dat de goudfutures in Shanghai op dit moment tegen een discount verhandeld worden ten opzichte van de goudprijs in Londen. Deze ontwikkeling suggereert dat de vraag naar goud in China wat is afgekoeld van het recordniveau van vorig jaar. Vorig jaar importeerden Chinese banken gezamenlijk een recordhoeveelheid van 1.158,16 ton goud via Hong Kong, terwijl de prijs van het gele metaal vorig jaar de grootste daling liet zien in ruim dertig jaar tijd.

Op het moment van schrijven staat de goudprijs in euro’s 10,9% hoger dan begin dit jaar, in Chinese yuan is de koerswinst voor dit jaar al 13,5%. Chinezen kopen goud om hun vermogen te beschermen tegen geldontwaarding. Vorig jaar grepen ze de prijsdaling aan om meer edelmetaal te accumuleren. Nu de prijs weer langzaam stijgen neemt de gretigheid om edelmetaal bij te kopen af.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders