China versoepelt handelsbeperkingen goud

China versoepelt de handelsbeperkingen op goud, zo blijkt uit beleidsdocumenten die eerder deze week werden vrijgegeven. Daarin staat dat de Chinese centrale bank meer bedrijven een vergunning wil geven om goud te importeren en exporteren. Momenteel zijn er slechts negen banken die een licentie hebben om goud te kunnen importeren en te exporteren, terwijl er op de Shanghai Gold Exchange in totaal 25 banken actief zijn. In de toekomst mogen al deze banken internationale transacties op de goudmarkt verrichten. Ook de grote goudmijnen, die jaarlijks meer dan 10 ton goud uit de grond halen, krijgen een vergunning om goud rechtstreeks te importeren en te exporteren.

Meer liquiditeit

“Als deze veranderingen zijn doorgevoerd kan China meer goud importeren en dalen de premies”, zo verklaarde een goudhandelaar uit Hong Kong tegenover Reuters. China zal dit jaar India passeren als grootste afnemer van goud op de wereldwijde markt. De World Gold Council denkt zelfs dat China dit jaar meer dan 1.000 ton goud zal importeren. Daar komt nog een paar honderd ton bij van de Chinese goudmijnen, die hun productie op de binnenlandse markt kunnen verkopen.

China stimuleert handel in goud

De Chinese centrale bank stimuleert met deze nieuwe wetgeving de handel in goud. In de documenten staat dat de verandering van de regelgeving moet zorgen voor meer standaardisatie in de goudmarkt en voor promotie van de import en export van het edelmetaal. In de documenten staat (vrij vertaald) de volgende passage: “Alle transacties moeten geregistreerd worden op de goudbeurs en licentiehouders dragen de verantwoordelijkheid voor het behoud van een balans tussen vraag en aanbod van goud op de binnenlandse markt”.

Volgens Jiang Shu, goudanalist van de Industrial Bank in Shanghai, past deze nieuwe regelgeving voor de goudmarkt in een grotere trend van deregulering in de Chinese financiële markt. Dat is blijkbaar nodig, want in april zorgde een tijdelijk tekort aan goud op de Chinese markt voor snel stijgende premies. De premie op goud ten opzichte van de spotprijs in Londen steeg in zeer korte tijd naar $30 per troy ounce.

In de nieuwe regelgeving is ook een passage opgenomen die particulieren toestemming geeft om maximaal 200 gram goud mee te nemen vanuit het buitenland. Beneden deze grens hoeft men de import van het goud niet aan te geven en hoeft men er ook geen belastingen over te betalen.

China versoepelt de handelsbeperkingen op goud

China versoepelt de handelsbeperkingen op goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “China versoepelt handelsbeperkingen goud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders