China wil meer zeggenschap over goudprijs

China heeft verschillende buitenlandse banken en goudproducenten gevraagd deel te nemen aan een wereldwijde goud exchange in Shanghai, zo schrijft Reuters. China wil als grootste producent, afnemer én importeur van fysiek goud in de wereld meer zeggenschap krijgen over de prijsvorming van goud. Op dit moment ligt het zwaartepunt van de goudmarkt nog in het ‘Westen’, namelijk in Londen en New York.

De Shanghai Gold Exchange (SGE) kreeg afgelopen week groen licht van de centrale bank voor de lancering van een wereldwijd handelsplatform voor goud. Dit handelsplatform ligt in een vrijhandelszone en is daardoor beter toegankelijk voor internationale markt. De timing kon haast niet beter, want vorige week kreeg Barclays nog een hoge boete voor het manipuleren van de goudprijs fixing en een week eerder werd bekend dat ook de zilver fixing eraan moet geloven.

Shanghai Gold Exchange

De SGE heeft verschillende bullion banks zoals HSBC, Standard Bank, Standard Chartered, Bank of Nova Scotia en de ANZ Bank gevraagd deel te nemen aan het nieuwe handelsplatform. De Shanghai Gold Exchange is is de grootste beurs voor fysiek goud, omdat alle importeurs en producenten in China dit platform gebruiken om goud te verhandelen, te importeren en te exporteren.

Jian Shu, analist van de Industrial Bank, gaf een toelichting tegenover Reuters. De bank waar hij werkt is één van de twaalf banken die een vergunning heeft om goud te importeren in China. Hij zei het volgende over deze nieuwe ontwikkeling:

“China wil meer zeggenschap hebben over de goudprijsEen internationale beurs is de eerste stap richting het verkrijgen van zeggenschap over de goudprijs. Als je buitenlandse spelers niet actief laat deelnemen in jouw markt, of als je binnenlandse spelers niet stimuleert deel te nemen in de internationale markt, dan is de grote vraag naar fysiek goud in China slechts een getal en geen machtspositie.”

Chinese goudprijs

Het nieuwe Chinese handelsplatform wordt in eerste instantie een spotmarkt voor fysiek goud en andere edelmetalen. In een later stadium zullen er ook derivaten gelanceerd worden, zo verklaarde een bron die rechtstreeks betrokken is bij de beurs tegenover Reuters. “We willen niet alleen buitenlandse banken, maar ook producenten en andere entiteiten aanmoedigen om deel te nemen”. China wil als grootste afnemer van diverse grondstoffen haar eigen benchmarks introduceren. De eerste stap is om de handel in goud en olie toegankelijk te maken voor buitenlandse handelaren. De vrijhandelszone van Shanghai zal de plaats zijn waar men voor het eerste Chinese oliefutures zal verhandelen.

De SGE lanceert naar verwachting drie verschillende goudcontracten voor een gewicht van respectievelijk 100 gram goud, 1 kilogram en 12,5 kilogram. De specificaties voor de contracten van zilver, platina en palladium zijn ook besproken, maar daarvan zij de details nog niet bekendgemaakt. Naar verwachting is de nieuwe exchange voor edelmetalen in het vierde kwartaal van dit jaar operationeel.

Op dit moment is de goud fixing in Londen de belangrijkste benchmark voor de spotprijs van goud, terwijl de Comex contracten die in New York verhandeld worden de benchmark zijn geworden voor de futuresmarkt van goud. Daar wil China verandering in brengen met de lancering van een eigen spotmarkt en futuresmarkt voor goud. Het afgelopen jaar werd er op de Comex op papier 147.083 ton goud verhandeld, tegenover 41.176 ton voor de SGE.

China wil meer zeggenschap over de totstandkoming van de goudprijs

China wil meer zeggenschap over de totstandkoming van de goudprijs (Afbeelding van Reuters)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo