De stijging van de goudprijs sinds het begin van dit jaar valt voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een nieuwe opleving van de Chinese goudmarkt. En het zijn dit keer geen sieraden waarvoor men in de rij staat, maar de in groot volume geproduceerde goudbaren en gouden munten. Als Chinezen goud kopen doen ze dat traditioneel vaak in de vorm van sieraden en bij voorkeur tijdens het Chinese Nieuwjaar, maar de laatste maanden was het vooral beleggingsgoud waar Chinezen hun spaarpot voor omkeerden.

goud-baren-goudbaren-goudbaar-250-gram_1Een goudhandelaar uit Hong Kong verklaarde tegenover de Wall Street Journal dat het de afgelopen weken uitzonderlijk druk is geweest. In de eerste drie weken van maart werd er zelfs meer goud verkocht dan in de hele maand februari. En die maand was al niet slecht vanwege het Chinese Nieuwjaar en de sterke opwaartse trend in de goudmarkt.

Vooral de vraag naar 250 gram goudbaren nam de laatste weken explosief toe, zo merkte Padraig J. Seif van Finemetal Asia op. De verkoop van deze goudbaren, die op het moment van schrijven voor een kleine €9.000 per stuk van eigenaar wisselen, is in de afgelopen weken vertienvoudigd. Maar ook de grotere goudbaren van 1 kilogram werden de afgelopen periode 50% meer verkocht dan voorheen.

Lees verder bij Hollandgold

hollandgold-logo