Chinese juweliers profiteren niet van stijging goudprijs

De goudprijs is sinds het begin van dit jaar al bijna 24% gestegen, maar daar profiteert niet iedereen in de goudsector van. De South China Morning Post schrijft dat juweliers in China hun omzet met 20 tot 40 procent hebben zien dalen, omdat consumenten door de snelle prijsstijging van het edelmetaal afwachtend zijn geworden met goud kopen. Door de hogere prijs zijn er meer mensen die hun goud weer bij de juweliers inleveren.

De vraag naar beleggingsgoud is in Westerse landen sterk toegenomen, maar prijsbewuste consumenten in China en India houden momenteel liever hun hand op de knip. In China staat de goudprijs momenteel zelfs 30% hoger dan begin dit jaar, vanwege de waardedaling van de yuan ten opzichte van de dollar. In China en in Hong Kong worden veel juwelen gekocht met een zeer lage premie ten opzichte van de goudkoers. Daardoor zijn de prijzen van juwelen de laatste maanden sterk toegenomen.
Daling winkelverkopen

“Tot de verrassing van velen zijn de winkelverkopen dit jaar gedaald. De verkoop van gouden sieraden zijn dit jaar met 20 tot 40 procent omlaag gegaan en ook in juni was er maar weinig verbetering zichtbaar”, zo verklaarde marktanalist Hong Tao van GF Securities tegenover de South China Morning Post.

Het Australische onderzoeksbureau Macquarie kwam tot dezelfde conclusie na een rondvraag bij vijf grote juweliersketens in China. Zij noemden de bijzonder snelle stijging van de goudprijs, waardoor consumenten weinig tijd hadden om te reageren. De verwachting was dat juweliers zouden profiteren van hogere marges, maar in de praktijk bleek dat veel klanten werden afgeschrikt door de plotselinge stijging van de goudprijs.

china-gold-demand

Chinezen houden hand op de knip door stijging goudprijs

Groeivertraging China

De omzetdaling bij juweliers is niet alleen te verklaren door de prijsstijging van het gele metaal. Door de groeivertraging van de Chinese economie, de stijgende woonlasten en de daling van de aandelenmarkt hebben Chinezen simpelweg minder budget om goud te kopen. Veel consumenten wachten nog even af hoe de prijzen zich de komende weken gaan ontwikkelen.

De aandelen van grote juweliersketens in China zijn tussen de 8 en 22 procent gestegen, maar volgens analisten van Macquarie zijn beleggers te voorbarig geweest:

“Beleggers geloofden dat juweliers flink zouden profiteren van de rally in goud, maar dat valt op dit moment wat tegen. We blijven daarom voorzichtig over deze sector. We zijn positief over de goudprijs, maar het is een misvatting dat aandelenkoersen van juweliers een weerspiegeling zijn van de goudprijs.”

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders