Citigroup verkoopt goud van Venezuela

Citigroup is van plan om goud van Venezuela te verkopen, zo meldt Bloomberg. Het gaat om goud dat onderdeel is van een swapconstructie uit 2015. De centrale bank legde het edelmetaal toen in als onderpand voor een lening van $1,1 miljard. De looptijd van deze lening is eerder deze maand verstreken en de regering van Venezuela heeft niet genoeg financiële middelen om deze terug te betalen. Daarmee komt het goud ten goede aan Citigroup en mag de bank het edelmetaal verkopen.

De verkoop van het goud is een tegenvaller voor de regering van Venezuela. Door de stijging van de goudkoers is de waarde van het edelmetaal met $260 miljoen gestegen. Citigroup wil dat bedrag overboeken naar een Amerikaanse bankrekening van de centrale bank, die niet toegankelijk is voor de regering van Maduro. De kans bestaat dat het geldbedrag wordt vrijgegeven aan Juan Guaido, die door de Verenigde Staten en haar bondgenoten is aangewezen als president van Venezuela. Hij kan het geld gebruiken om zijn macht en invloed in het land te versterken.

Tegoeden Venezuela geblokkeerd

Volgens de Nationale Assemblee van Venezuela beschikt de regering van Maduro over $3,2 miljard aan tegoeden in het buitenland. Deze tegoeden zijn verspreid over twintig Amerikaanse bankrekeningen, maar door de sancties zijn deze niet toegankelijk voor de regering. De regering heeft ook nog goudvoorraden in het buitenland, maar die worden niet vrijgegeven. Eerder dit jaar weigerde de Bank of England namelijk $1,2 miljard aan goud uit te leveren.

Vorig jaar heeft Maduro meer dan 40% van de nationale goudreserve verkocht om schuldeisers te kunnen betalen. Verschillende ladingen met goud werden verkocht aan handelaren in Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook dat wordt steeds moeilijker, nu de Verenigde Staten sancties hebben opgelegd aan de grootste goudproducent van het land. Volgens deze goudproducent, die in handen is van de staat, heeft Maduro deze inkomsten nodig om het leger te betalen.

De centrale bank van Venezuela beschikt nog over $8,7 miljard aan reserves, maar die bestaan voor een groot deel uit fysiek goud. Daarvan ligt een gedeelte bij de Bank of England in Londen, buiten het bereik van de regering van Maduro. De centrale bank van Venezuela zou overwegen bezwaar te maken tegen de goudverkoop door Citigroup. Dat de centrale bank de lening deze maand niet kon terugbetalen is volgens de centrale bank het gevolg van de Amerikaanse sancties. Daardoor mogen buitenlandse banken de tegoeden van de regering niet vrijgeven.

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders