CME verlaagt margeverplichtingen goud- en zilvercontracten

De margeverplichting voor een nieuw goudcontract (100 troy ounce) zakte van $9.113 naar $7.425, een daling van 18,5%. De maintenance margeverplichting, die van toepassing is wanneer een bestaand contract doorgerold wordt, werd niet verlaagd. Voor een zilvercontract (5000 troy ounce) werd de margeverplichting ook verlaagd: van $12.500 naar $11.000 voor het verlengen van een bestaand contract (-12%) en van $16.875 naar $12.100 voor een nieuw contract (-28,3%).

De verlaging van de margeverplichting werd donderdag bekendgemaakt en zal vanaf 20 november na het sluiten van de handel worden doorgevoerd. Lagere margeverplichtingen maken het voor speculanten aantrekkelijker om in te stappen, wat mogelijk een positief effect kan hebben op de prijzen van goud en zilver.

Crash zilverprijs

De margeverplichtingen zullen door sommige beleggers worden gezien als hun vijand, want na de crash van de zilverprijs begin mei 2011 besloot de CME Group de prijs nog een extra zetje omlaag te geven door de margeverplichting in één week tijd drie keer te verhogen. In combinatie met een dalende zilverprijs stelde dat bezitters van termijncontracten zilver voor een dilemma: ofwel meer geld inleggen om alle posities te behouden ofwel posities van de hand doen. Met een sterk dalende zilverprijs werden veel participanten in de termijnmarkt gedwongen hun posities te sluiten, waardoor de zilverprijs nog verder wegzakte.

Het is de taak van de CME om speculatief gedrag in toom te houden en in die zin was het niet vreemd dat er vorig jaar hogere marges werden vereist op zilvercontracten. Maar de timing ervan was opvallend (na de eerste grote koersdaling op 2 mei 2011) en voedt daarmee de gevoelens van sommige beleggers dat de CME bijdraagt aan het onderdrukken van de zilverprijs.

CME verlaagt margeverplichtingen op goud- en zilvercontracten per 20 november 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.