Het lijkt erop dat de Chinese centrale bank tijdelijk gestopt is met goud kopen, want cijfers van de World Gold Council laten zien dat de centrale bank sinds het vierde kwartaal van vorig jaar geen edelmetaal meer aan haar reserves heeft toegevoegd. Ook in oktober bleef de goudreserve onveranderd op 59,24 miljoen troy ounce, omgerekend ongeveer 1.842 ton. Dat is opvallend, als je bedenkt dat China voor die tijd structureel edelmetaal aan haar reserves toevoegde.

Sinds 2009 heeft de centrale bank van China bijna 800 ton goud aan haar reserves toegevoegd als vorm van diversificatie tegen valutarisico. Het is de vraag waarom het land dit jaar niet meer edelmetaal aan haar reserves toevoegt, terwijl ze de afgelopen tien jaar samen met Rusland nog de grootste afnemer van het edelmetaal was.

De goudvoorraad van de Chinese centrale bank heeft tegen de actuele goudprijs een waarde van ruim $75 miljard, dat is omgerekend slechts een fractie van haar totale valutareserve van meer dan $3.000 miljard. En ondanks dat de centrale bank al een jaar geen edelmetaal meer gekocht heeft blijven Chinese consumenten nog wel volop goud kopen. Volgens cijfers van de China Gold Association was de vraag naar gouden munten en baren in de eerste helft van dit jaar zelfs aanzienlijk groter dan vorig jaar.

Is de centrale bank van China gestopt met goud kopen? (Grafiek via World Gold Council)