Volgens Deutsche Bank is goud nog steeds overgewaardeerd en kan de goudprijs nog 30% dalen voordat de waardering weer in lijn is met het historische lange termijn gemiddelde. Vorige week zakte de prijs in dollars naar het laagste niveau in vijf jaar, maar analisten van de Duitse zakenbank zijn ervan overtuigd dat de bodem daarmee nog niet bereikt is.

In een artikel getiteld “Estimating fair value for gold” presenteert de bank een rekenmodel waaruit blijkt dat de goudprijs naar $750 per troy ounce zou moeten dalen om weer in lijn te komen met het historische gemiddelde over de lange termijn. In dit rekenmodel neemt de bank factoren mee als de groei van de wereldeconomie, de geldhoeveelheid, de waarde van de dollar en de goudaankopen door centrale banken.

Deutsche Bank voorziet een verdere stijging van de rente en de dollar die nog tot en met volgend jaar zal aanhouden. “De financiële markten zullen de komende maanden een nog lagere goudprijs afdwingen”, zo schrijven de bankiers in hun rapport.

Lees verder bij Argentor

goldbars-ubs

Goud kan volgens Deutsche Bank nog verder dalen