Deutsche Bank krijgt $38 miljoen boete voor manipulatie zilverprijs

Deutsche Bank is akkoord gegaan met een boete van $38 miljoen voor het manipuleren van de zilverprijs. Dat schrijft Reuters op basis van documenten van de rechtbank van Manhattan. Een groep van beleggers had de bank aangeklaagd voor het onrechtmatig beïnvloeden van de dagelijkse zilverprijs fixing. Deutsche Bank maakte misbruik van haar machtspositie en de fraudegevoeligheid van de fixing, waardoor ze op onrechtmatige wijze geld verdiende ten koste van handelaren.

silverbars-sprottmoneyVolgens de advocaat van de gedupeerde investeerders betaalt Deutsche Bank niet alleen een schadevergoeding, maar zal de bank ook helpen met het veroordelen van andere banken die betrokken zijn geweest bij de manipulatie van de zilverprijs. Dat zijn Bank of Nova Scotia, HSBC en het Zwitserse UBS. Deze banken zouden voor eigen gewin de dagelijkse fixing van zilver beïnvloed hebben.

Manipulatie zilverprijs

Volgens de aanklagers wordt de zilverprijs al sinds 1999 gemanipuleerd door de grote banken die betrokken zijn bij het vaststellen van de dagelijkse fixing. Tot voor kort was dat nog een telefonische procedure, die gevoelig bleek te zijn voor fraude. De manipulatie had betrekking op $30 miljard aan zilverbeleggingen en zou de banken volgens de gedupeerden een rendement van meer dan 100% per jaar hebben opgeleverd.

In april werd al bekend dat Deutsche Bank een schikking zou treffen in deze zaak, maar toen was de hoogte van de schadevergoeding nog niet bekend. Volgens de advocaten van de aanklagers is deze uitspraak een belangrijke doorbraak, omdat het de schikking met andere banken kan bespoedigen.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop en verkoop van goud en zilver. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar +31(0)88 4688 400.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders