Deutsche Bank heeft haar laatste activiteit op de goudmarkt afgestoten, zo bericht Reuters. Begin vorig jaar trok de bank zich al terug uit de fixing van de goudprijs en nu stopt ze ook met het uitvoeren van zogeheten over the counter transacties op de goudmarkt in Londen. Dit zijn transacties tussen twee partijen die rechtstreeks -buiten de beurs om – plaatsvinden waarbij een aantal banken bemiddelen tussen de kopende en de verkopende partij. Dat gebeurt via de London Precious Metals Clearing Company (LPMCL). De omvang van deze over the counter transacties is ongeveer $5 biljoen op jaarbasis.

Met het wegvallen van Deutsche Bank blijven er nog maar vijf banken over die deze rechtstreekse transacties uitvoeren, namelijk Barclays, HSBC, Bank of Nova Scotia, JP Morgan en UBS. Deutsche Bank was in 2001 nog één van de oprichters van de LPMCL, een elektronisch platform dat de handel via telefoon en fax overbodig maakte.

Deutsche bank stapt uit grondstoffen en edelmetalen

Eind 2013 stopte Deutsche Bank met de handel in grondstoffen. Ze bleef nog wel doorgaan met de handel in edelmetalen, maar ook die activiteit wordt nu afgestoten. De bank was niet bereikbaar voor commentaar, maar een goed ingevoerde bron verklaarde tegenover Reuters dat er wel en aantal bedrijven geïnteresseerd zijn om de taken van Deutsche Bank over te nemen. Standard Chartered zou serieuze interesse hebben, maar weigerde commentaar te geven op de geruchten.

goldbars-deutsche

Deutsche Bank stapt uit de ‘over the counter’ goudmarkt