DNB voegt ruim 9 ton aan goudvoorraad toe – update

Update (15:27): De Nederlandsche Bank heeft geen goud gekocht. De centrale bank schrijft in een toelichting dat er ook geen verandering in de goudvoorraad gecommuniceerd is aan het IMF. Hoe het IMF dan toch bij dit bericht komt, dat door internationale media werd overgenomen, blijft onduidelijk. De Nederlandse goudvoorraad is dus 612,5 ton.

De Nederlandsche Bank heeft in december 9,61 ton goud aan haar reserve toegevoegd, zo bericht Reuters op basis van de nieuwste cijfers van het IMF. Het is voor het eerst in zestien jaar dat de Nederlandsche Bank goud aan haar reserves toevoegt en voor het eerst sinds 2008 dat de omvang van de totale goudvoorraad verandert.

Het is opmerkelijk dat Nederland goud aan haar reserves toevoegt, want in de afgelopen 25 jaar heeft de DNB juist een groot gedeelte van de goudreserve in de verkoop gedaan. Van de 1.750 ton goud waar Nederland in 1990 over beschikte werd bijna twee derde deel in de verkoop gedaan. In 2008 stopte de verkoop van goud, toen er nog maar 612,5 ton over was.

Waarom de Nederlandsche Bank nu toch weer goud koopt laat zich moeilijk raden. Was het een vergissing om tot aan het uitbreken van de financiële crisis zoveel goud te verkopen? Of is de centrale bank van mening veranderd door de Europese schuldencrisis?

Centrale banken kopen goud

Centrale banken zijn sinds 2009 al netto kopers van goud, maar het waren steeds centrale banken uit opkomende markten die goud kochten. Europese landen, die naar verhouding nog steeds erg veel goud hebben, waren tot en met het uitbreken van de financiële crisis netto verkoper van goud en hebben zich sindsdien neutraal opgesteld.

De totale Nederlandse goudreserve groeit door de aankoop uit december naar 622,08 ton, zoals ook onderstaande grafiek laat zien. De waarde van de totale Nederlandse goudvoorraad wordt maandelijks opnieuw gewaardeerd naar de actuele goudprijs in euro’s. Eind december was onze goudreserve €19,58 miljard waard, gewaardeerd naar een koers van bijna €980 per troy ounce.

nederlandse-goudvoorraad-1999-2014

DNB voegt ruim 9 ton aan goudvoorraad toe

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “DNB voegt ruim 9 ton aan goudvoorraad toe – update

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo