Dow Jones in goud

Hoeveel gram goud kost de Dow Jones over de voorbije 114 jaar? Deze heftig fluctuerende grafiek is niet bepaald een toonbeeld van regelmaat. Dow en goud werden beurtelings héél duur en daarna goedkoop. Beide zijn continu in beweging tegenover mekaar van toppen naar bodems met relatief korte pauzes. In 1929, 1965 en 2000 moest je veel goedkoop goudgewicht geven voor de dure Dow Jones. In 1933, 1980 en 2011 kreeg je veel goedkope Dow voor duur goud. De uitersten liggen tussen 50 gram en 1,3 kilogram goud voor de Dow. Er bestaat eenzelfde grafiek voor de prijs van een gemiddelde woning en het aantal kilogram goud je er moest voor ophoesten (uiteenlopend van 1 tot 10 kg).

Dow Jones in goud

Dow Jones in goud (Bron: Pricedingold)

Historische ratio Dow Jones en goud

Onze aandacht gaat naar de periode voor 1913, toen Dow & goud relatief rustig evolueerden. Idem voor de post-Weimar periode (1933-1950). De Dow kostte toen gemiddeld ongeveer 100 gram goud. Vandaag betaal je ongeveer 400 gram goud ($16.000) voor de Dow (16.000). De 100 gram goud voor Dow Jones was een gemiddelde tijdens de vaste dollar goudstandaard van voor 1913. Toen kon je op iedere bank je munten en bankbiljetten omruilen voor fysiek goud. In 1933 kwam de goudconfiscatie in de VS en bleef de Dow Jones in goudgram opnieuw relatief constant tot ongeveer het jaar 1950, waarna de London Gold Pool zich op gang trok.

Er is dus iets met die plus-minus 100 gram goud voor de Dow Jones. Misschien is het wel het antwoord op de vraag hoe we goud-waarde (koopkracht) moeten inschatten. Niet in absolute termen, maar relatief tegenover de Dow als gefabriceerde benchmark in de financiële industrie. De Dow (financiële industrie) als hot-money versus goud als cold-money. Momentum speculatie versus waarde belegging. Het is van alle tijden (bubblemania’s). De cyclus van heftige volatiliteit naar rustige waardevastheid in goud.

Vandaag zou goud dan een waarde moeten hebben van om en nabij de $5.000 per troy ounce ($16.000 Dow = 100 gram goud)? Maar sedert 2011 is er iets veranderd. Economisch bleef het de verkeerde kant op gaan en besliste men (FED/ECB/BIS/Bankiers) dat er daar wat aan moest gedaan worden! De fiat dollar en euro munten moesten gered worden. Men besloot dan maar om de financiële industrie aan te jagen om deze positief te laten afstralen op het vertrouwen in economisch herstel. De beurzen omhoog, de euro en de dollar stabiel, de zero rentes behouden en het spuien van positief economisch nieuws… Men stapt UIT goud en stapt IN de beurzen. Koud goudgeld terug laten vloeien door warm financieel geld. Uw digits op de bank brengen zero rente op en worden dus daarmee ook niet veel waard geacht. Dus… put your money at work!

Herstel?

Al wie denkt dat hiermee het economisch herstel (back to normal) gaat lukken moet zich nu best ontdoen van alle fysiek goud in bezit, want het komt economisch toch allemaal wel goed… Men moet dan maar besluiten dat de goudwaarde z’n top gehad heeft in 2011 aan 200 gram goud voor de Dow en dat die 100 gram er niet meer in zit:

“In a private closed-door meeting at BlackRock, ScotiaMocatta’s Simon Weeks, who is Chairman of the LBMA, is part of a group trying to frighten producers into forward selling by predicting gold is going to plunge ‘another $400 in 2014.” (Bron)

Een goudprijs van $800/oz in 2014 zou dan 623 gram goud voor een 16.000 Dow betekenen. Een ongeëvenaarde gefabriceerde volatiliteit!? Een goudprijs daling van $1.200 naar $ 800 per troy ounce is 30%. Kan de Dow Jones in 2014 nog 30% stijgen? De meeste optimisten houden het bij 10%.

Terug naar 623 gram goud voor de Dow?

Terug naar 623 gram goud voor de Dow? (Bron: Pricedingold)

De terugkeer naar de normalisering van waarde-vastheid zal niet over een rozenpad lopen. Of je moet heilig geloven dat het economisch herstel zich héél geleidelijk en ordelijk zal ontplooien, zodat er zich op de financiële fronten (rente & wisselkoersen) geen schokken zullen voordoen. Kunnen we nog steeds in zo’n ideale wereld blijven geloven, als die er dan ooit al is geweest…

Door: 24 karaat

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders