Een groep duikers heeft onlangs voor de kust van Florida een grote schat met gouden munten ter waarde van $4,5 miljoen gevonden. Het zijn munten die precies 300 jaar geleden op de zeebodem zijn terechtgekomen. Het was de zomer van 1715 toen een vloot van elf schepen onderweg was van Havana naar Spanje, toen ze opeens in een zware storm terechtkwamen. Geen van de schepen bleek bestand tegen de storm en meer dan duizend mensen verloren vlak voor de kust van Florida hun leven. Aan boord van de vloot was een waardevolle schat met heel veel gouden munten en gouden sieraden.

Op 30 juli, precies op dezelfde dag waarop de schepen driehonderd jaar geleden verloren gingen, vond een groep duikers een groot deel van de goudschat voor de kust van Florida. In ondiep water voor de kust van Vero Beach haalden de schatzoekers in korte tijd meer dan 230 gouden munten naar voren, waaronder een aantal zeldzame ‘Royals’ waar verzamelaars hoge bedragen voor neertellen. De volgende dag haalden ze nog eens 75 muntstukken van de zeebodem.

De duikers hadden een actiecamera bij het verzamelen van de schat. Op de video is te zien hoe de duikers in ondiep water de ene na de andere gouden munt tussen het zand en de schelpen vandaan halen. “Het was magisch. Wat bijzonder is aan deze schat is dat we hem precies gevonden hebben op de verjaardag. We vonden meer dan 230 munten op 30 juli en dat was de datum waarop driehonderd jaar geleden in de avond de storm begon”, aldus duiker Brent Brisben.

goldcoin-tresure-florida

Duikers vinden $4,5 miljoen aan gouden munten voor de kust van Florida

goldcoin-tresure-florida2

De lading gouden munten zonk in de zomer van 1715 naar de zeebodem

goldcoin-tresure-florida3

Sommige van de munten zijn zeer geliefd bij verzamelaars