Duitser verliest €40 miljoen aan goud in opslag

De Duitse zakenman Günter Püschmann heeft zijn goud nooit meer teruggezien, nadat hij het in 1956 bij een Zwitserse en een Canadese bank in bewaring bracht. In 2010 wilde de man zijn vermogen in goud – ongeveer duizend kilo met een marktwaarde van bijna €40 miljoen – bij de bank ophalen, maar daar kreeg hij te horen dat het goud er niet meer lag. Het edelmetaal was naar Canada getransporteerd en daar kon men geen enkel bewijs vinden dat het edelmetaal eigendom was van de zakenman.

goudstaven-dnb-public-teaserDe banken waar hij in 1956 zijn vermogen aan goudbaren en munten had aangeleverd waren later opgegaan in UBS. Bij deze fusie zou de bewaarovereenkomst zoek zijn geraakt, waardoor de man zijn goud niet terug kreeg. Hij bleef volhouden dat het edelmetaal van hem was, maar de bank wilde hem niet tegemoet komen. Niet lang geleden stierf de zakenman op 82-jarige leeftijd in armoede. Hij heeft zijn goud nooit teruggekregen en had zelfs bijna geen geld meer voor zijn eigen graf.

Deze tragische anekdote leert ons dat het voor de opslag van edelmetaal belangrijk is om met een betrouwbare partij zaken te doen. Goud is een vorm van vermogen zonder tegenpartij risico, totdat je het bij een externe partij in bewaring geeft. Wilt u toch graag edelmetaal in opslag, dan is het belangrijk om de opslagovereenkomst goed te bestuderen en de volgende vragen te stellen:

  • Koop ik een aandeel in een goudstaaf of bezit ik baren en munten die apart voor mij bewaard worden?
  • Blijft het edelmetaal in het geval van een faillissement nog wel van mij (juridisch eigendom)?
  • Waar ligt het edelmetaal opgeslagen en hoe snel kun ik er toegang toe krijgen?
  • Is het edelmetaal goed verzekerd?
  • Rusten er meerdere claims op hetzelfde goud?

Goud in opslag

Al deze vragen zijn belangrijk om te stellen als u overweegt uw goud in bewaring te geven bij een bank of een financiële dienstverlener. Via AunexumSafe, een entiteit die speciaal voor de opslagfaciliteiten is opgericht door Goudstandaard, kunt u op een veilige manier uw edelmetaal in Nederland of Zwitserland bewaren.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.aunexumsafe.nl of stuur een email naar [email protected]. Uiteraard kunt u ook telefonisch contact opnemen via +31(0)88-4688456.

aux-safe-logo-rgb

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders