Duitsland verlaagt limiet anoniem goud kopen van €10.000 naar €2.000

Bron: gold.de

Duitsland heeft een nieuwe wet aangenomen om anoniem goud kopen te ontmoedigen. Vanaf 1 januari 2020 mogen goudhandelaren niet meer dan €2.000 aan edelmetalen verkopen zonder klantgegevens te registreren. Handelaren worden verplicht voor een contante aankoop boven deze grens een kopie van het legitimatiebewijs te bewaren en klantonderzoek te doen. Dat wil zeggen dat de goudhandelaar moet onderzoeken of de klant een criminele achtergrond heeft. Daarnaast moet de handelaar bij een transactie met contant geld onderzoeken voor wie het goud uiteindelijk bestemd is.

Momenteel geldt in Duitsland een limiet van €10.000 voor een anonieme aankoop van edelmetalen, net als in Nederland. Het is nog steeds mogelijk om voor een groter bedrag met contant geld af te rekenen, maar dan geldt een legitimatieplicht voor de klant. Ook moet de handelaar conform wetgeving ter bestrijding van witwassen melding maken van een ongebruikelijke transactie.

Vanaf volgend jaar gaat deze grens in Duitsland dus omlaag van €10.000 naar €2.000. Voor de duidelijkheid, dat is net voldoende om een gouden munt van één troy ounce te kopen. Een Krugerrand of Maple Leaf kost bij de huidige goudprijs bijna €1.400. In de praktijk betekent dat dus dat iedereen die goud koopt geregistreerd en gecontroleerd wordt.

Limiet op contant geld
Afgelopen zomer lag er al een wetsvoorstel om goudaankopen met contant geld te ontmoedigen. Het is onderdeel van een Europese aanpak ter bestrijding van terrorismefinanciering en witwassen. Alle lidstaten hebben de taak om deze Europese richtlijnen te implementeren in nationale wetgeving. Het doel van deze Europese aanpak is niet alleen om de regels verder aan te scherpen, maar ook om ze op Europees niveau te harmoniseren. Nu zijn er nog grote verschillen tussen landen in de regelgeving met betrekking tot contant geld.

Ook in Nederland zijn er plannen om anoniem goud te kopen in te perken. De Nederlandse regering kwam eerder dit jaar met een ‘plan van aanpak witwassen‘. Daarin staat het voorstel om transacties met contant geld van boven de €3.000 te verbieden. Ze wil betalen met contant geld terugdringen, omdat ze deze geldstromen niet kan traceren.

Stormloop op goud
Door de nieuwe wetgeving stoppen verschillende goudhandelaren in Duitsland vanaf volgend jaar helemaal met anoniem goud verkopen. Door de verlaagde limiet en de uitbreiding van de onderzoeksplicht is het minder rendabel om deze dienst nog langer aan te bieden. We hebben uit verschillende bronnen vernomen dat in Duitsland inmiddels een run op goud is ontstaan.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo