De stijging in de edelmetalen goud en zilver de afgelopen tijd, zijn u waarschijnlijk niet ontgaan. Na jaren van prijsdalingen, hebben de edelmetalen hun glans volledig terug. De goudprijs is dit jaar al met bijna 30% in waarde toegenomen. De zilverprijs doet hier nog een schepje bovenop met een stijging van ruim 45%.

goudprijs

Goudprijs weer in opwaartse trend

Een stijgende prijs van beide edelmetalen is goed nieuws voor goud en zilver miners. Er wordt een verschil gemaakt tussen gold miners en junior gold miners. Wat is het verschil tussen deze twee? En hoe heeft de prijsstijging invloed gehad op deze verschillende soorten bedrijven?

Junior gold miners

Onder junior gold miners worden bedrijven verstaan die nog niet zijn begonnen met het delven van goud. Deze bedrijven staan nog aan het begin van de levenscyclus en zijn op zoek naar kapitaal om te investeren. Middels deze investeringen moet op termijn begonnen worden met het zoeken naar goud.

Junior gold miners hebben dus nog geen goudmijn waar goud wordt gedolven. Dit toont direct de speculatieve en onzekere kant van dit soort miners. Allereerst moet er voldoende kapitaal worden opgehaald om te kunnen investeren. Vervolgens is het noodzakelijk om daadwerkelijk goud te vinden. Als een goudmijn daadwerkelijk wordt gevonden, is het maar de vraag of het goud rendabel kan worden gedolven.

Het moge duidelijk zijn dat deze aandelen een zeer speculatief karakter hebben. Dit betekent een hoge volatiliteit waarbij een beweging van de goudprijs een grote invloed heeft op de koers van deze aandelen.

Gold miners 

Hiertegenover staan de volwassen gold miners. Deze bedrijven hebben al een operationele goudmijn waar daadwerkelijk goud wordt gedolven. De onzekerheden bij de meer volwassen gold miners zijn dus een stuk kleiner.

Toch zijn dit ook volatiele aandelen die sterk gecorreleerd zijn met de goudprijs. Een stijgende goudprijs is goed nieuws voor de miners gezien het simpele feit dat het gevonden goud meer oplevert. Een dalende goudprijs zorgt voor een tegengestelde beweging.

Vergelijking van de koersprestaties

Om de prestaties van beide soorten miners te vergelijken, gebruik ik twee verschillende soorten ETF’s. Allereerst de Vaneck Vectors Junior Gold Miners ETF, die een goede afspiegeling geeft van de prestaties van de Junior Gold miners.

De tweede is de bekendste ETF, de Vaneck Gold Miners ETF. Deze ETF bevat voornamelijk volwassen Gold Miners en is daarom een goede graadmeter voor deze bedrijven.

vaneck-junior-gold-miners

De Junior Gold Miners ETF is, niet geheel verrassend, dit jaar flink in waarde toegenomen. Opvallend is echter de hefboom die deze ETF met zich meebrengt. Terwijl de goudprijs sinds begin dit jaar met bijna 30% is toegenomen, is de stijging in deze ETF vele malen groter, namelijk bijna 145%.

vaneck-gold-miners

Met een stijging van 115% doet de ETF voor volwassen gold miners het zeker niet slecht, maar de stijging is een stuk minder dan de eerste ETF. Dit maakt duidelijk wat ik eerder al aangaf; de onzekerheid, en dus de volatiliteit, is voor aandelen van junior miners een stuk hoger.

Profiteren van een stijgende goudprijs

Middels deze ETF’s kunt u met een hoge hefboom profiteren van een stijgende goudprijs. Uiteraard staat hier een hoog risico tegenover. Bij een prijsdaling werkt een dergelijke hefboom op dezelfde manier tegen u in. Uiteraard is dit niet de enige manier om in te spelen op een stijgende goudprijs. Via LYNX kunt u op meerdere manieren profiteren van een stijgende goudprijs. Bent u benieuwd hoe u kunt profiteren? Lees hier hoe u kunt beleggen in goud.

Door Roy van Santen, accountmanager bij LYNX Zelf beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs.