Endeavour Mining overweegt dividend uit te keren in goud?

De CEO van Endeavour Mining Corp. (ASX:EVR) zei tegenover The Australian: “We kunnen geen dividend uitkeren zo lang we geld moeten lenen, maar als we dividend gaan uitkeren, dan zullen we dat doen in goud. Mensen zijn er dol op. Ze kunnen cash krijgen als ze dat willen, maar wij produceren goud en dat zou dan ook onze valuta moeten zijn”. Hij voegde eraan toe dat het uitkeren van dividend in fysiek goud onderdeel is van een groter plan om het vertrouwen van beleggers te winnen in de goudmijnsector.

Doordat mijnbouwbedrijven bij de productiekosten van het goud geen melding maken van afschrijving en royalties hebben ze zich niet populair gemaakt. Ook ligt er een geschiedenis achter ons waarin goudmijnen veel beloftes maakten aan aandeelhouders die niet waargemaakt konden worden. Deze twee factoren hebben volgens Woodyer bijgedragen aan een negatieve attitude van beleggers ten aanzien van de mijnbouwsector.

Verschillende goudmijnen wereldwijd zijn al begonnen met het 'eerlijker' rapporteren van de productiekosten, waarin ook allerlei indirecte kosten worden meegenomen in de berekening van de kostprijs per troy ounce goud. Daardoor wordt het kostenplaatje voor investeerders transparanter en kunnen ze mijnbouwbedrijven onderling beter vergelijken. Australische goudmijnen als Evolution Mining (ASX:EVN) en Kingsgate Consolidated (ASX:KCN) geven nu al beide hun totale productiekosten aan, waaronder ook de royalties en andere indirecte kosten vallen. Ook andere mijnbouwbedrijven zoals Gold Fields, Barrick en Newmont Mining doen dat inmiddels.

Dividend in goud

Het uitkeren van dividend in goud is enorm complex, omdat kleinere aandeelhouders dan onmogelijk op een doelmatige manier uitgekeerd kunnen worden. Woodyer wil dan ook alleen de grotere aandeelhouders in aanmerking laten komen voor dividendbetaling in goud, zodat de distributie ervan goed te overzien zou zijn.

Voor een goudmijn met duizenden kleine aandeelhouders, zoals Newcrest Mining (ASX:NCM), zou het ook onhaalbaar zijn om alle beleggers dividend uit te keren in fysiek goud. Hoe Woodyer zijn plan ten uitvoer zou brengen blijft onduidelijk. Woodyer zal ook inzien dat een dividenduitkering in cash veel handiger en efficiënter is dan een betaling in fysiek goud. De extra administratiekosten en de hele logistieke operatie om alleen de grote aandeelhouders te vinden en die goud uit te keren zou al lastig genoeg zijn.

En hoe leuk het idee ook is, dat bijna een jaar geleden ook al geopperd werd door Eric Sprott, echt praktisch is het niet. Daarmee is ook gelijk de onmisbaarheid van geld bewezen. Geld is (zeker in digitale vorm) oneindig veel meer liquide dan fysiek goud en zilver. Beleggers kunnen naderhand hun geld bovendien altijd nog gebruiken om zelf goud of zilver te kopen, mochten ze die behoefte hebben. Daarom ligt een cash dividend veel meer voor de hand.

Bron: The Motley Fool, h/t: Goudstudieforum

Endeavour Mining Corp suggereert dividenduitkering in fysiek goud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.