Export goud van Zwitserland naar Azië: 600 ton

In de eerst helft van dit jaar exporteerde Zwitserland meer dan 600 ton goud richting Azië, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die de Zwitserse douane vandaag naar buiten bracht. Sinds het begin van dit jaar laat de douane precies weten hoeveel goud er iedere maand verhandeld wordt met andere landen in de wereld. Dat leverde interessante inzichten op, zie deze publicaties op Marketupdate.

In de maand juni ging er netto 55,78 ton goud van Zwitserland naar Azië, waarmee het totaal over de eerst helft van dit jaar uitkomt op 603,38 ton. Ook ging er de eerste helft van dit jaar goud van Zwitserland naar het Midden-Oosten, een bescheiden 6,9 ton. De continenten die het meeste goud naar Zwitserland toe brachten in de eerste helft van 2014 waren Europa (395,21 ton), Zuid-Amerika (227,44 ton), Noord-Amerika (111,33 ton) en Afrika (87,9 ton). Centraal Azië en Midden-Amerika exporteerde als regio het minste goud naar Zwitserland, respectievelijk 39,6 en 13,65 ton.

De volgende grafiek laat zien dat er vanuit Zwitserland een grote hoeveelheid fysiek goud richting Azië verhuist. De donkerkleurige balken laten de totale import en export van iedere regio zien van januari tot en met mei. De veranderingen in de maand juni zijn zichtbaar in het gedeelte van elk balkje dat een lichtere kleur heeft. We zien dat de trend van de eerste vijf maanden zich in juni heeft voortgezet.

Goud verschuift via Zwitserland naar Azië

Goud verschuift via Zwitserland naar Azië 

Goud naar Azië

De vraag is dan welke landen in Azië zoveel goud uit Zwitserland importeren. De volgende grafiek geeft het antwoord op die vraag, want hier zien we alle landen die tot de Aziatische regio behoren apart weergegeven. Het meeste goud ging naar Hong Kong (239,37 ton), gevolgd door India (152 ton), China (88,93 ton) en Singapore (58,31 ton). Hong Kong staat bovenaan, omdat dit een belangrijke doorvoerhaven is voor de Chinese goudmarkt. Maandelijks importeert China tientallen tonnen goud uit Hong Kong, dat weten we via de cijfers die het Hong Kong Census and Statistics Department maandelijks naar buiten brengt.

Goud gaat voornamelijk richting Hong Kong, India, China en Singapore

Goud gaat voornamelijk richting Hong Kong, India, China en Singapore

Met deze twee grafieken hebben we de stroom van goud richting Azië al goed in kaart gebracht. Dit verhaal is in essentie samen te vatten tot een cartoon van Merk Investments die al enige tijd op het internet circuleert…

Goud als wapen in een wereldwijde valutaoorlog

Goud als wapen in een wereldwijde valutaoorlog (Bron: Merk Investments)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders