Financiële repressie stimuleert vraag naar goud in India

De vraag naar goud in India is sterk toegenomen sinds het besluit van de regering om de twee grootste bankbiljetten uit omloop te halen, zo schrijft het Indiase Business Standard. In de eerste drie maanden van dit jaar werd er 230 ton goud geïmporteerd, waarmee dit het beste eerste kwartaal was sinds 2013. Alleen in maart werd er al 100 ton goud geïmporteerd, een volume dat we al lange tijd niet meer gezien hebben.

Het contrast met de periode voor de demonetisatie is groot, want tussen april en oktober vorig jaar werd er in totaal slechts 264 ton goud geïmporteerd. In de vijf maanden van november 2016 tot en met maart 2017 was dat in totaal 360 ton. Sinds november is de maandelijkse import van goud met gemiddeld meer dan 60% toegenomen.

Financiële repressie

Op 8 november besloot de Indiase regering alle grote bankbiljetten van 1.000 en 500 roepie uit omloop te halen. Met deze maatregel probeerde de regering zwart geld uit omloop te halen, maar in de praktijk was het vooral de gewone man op straat die er het slachtoffer van werd. Niet alle Indiërs hebben toegang tot een bankrekening en ook is het in veel winkels niet eens mogelijk om met een bankpas te betalen. Het gevolg was een groot tekort aan geld, waardoor er in sommige delen van het land weer ruilhandel op gang kwam.

De maatregel bleek zelfs averechts te werken, want door het uit omloop halen van grote bankbiljetten is het vertrouwen in het geld nog verder afgenomen. Vermogende spaarders zoeken daarom hun toevlucht in goud, omdat het edelmetaal geen tegenpartij risico kent en de overheid er alleen indirect controle op kan uitoefenen.

Indiase goudmarkt

India is na China de grootste afzetmarkt voor fysiek goud ter wereld, maar er wordt bijna geen goud gewonnen. India is dus erg afhankelijk van het aanbod van goud uit de rest van de wereld. Naar schatting is het private goudbezit van Indiase huishoudens en tempels ongeveer 24.000 ton. Dat is een veelvoud van de publieke goudreserve van 557 ton in de kluis van de centrale bank.

gold-jewelry

Indiase goudmarkt leeft op na schrappen bankbiljetten

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders