GFMS: Record aan zilveren munten verkocht in 2015

De vraag naar zilver is in 2015 naar een recordniveau gestegen, met name dankzij een sterk toegenomen vraag naar zilveren munten. Ook neemt de vraag naar zilveren sieraden nog ieder jaar toe. En terwijl de vraag stijgt blijft het aanbod van sloopzilver achter, met als resultaat dat 2015 het derde jaar op rij was met een tekort op de zilvermarkt. Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit het Silver Survey 2016 dat donderdag werd vrijgegeven door Thomson Reuters GFMS.

Record aan zilveren munten

In 2015 zakte de zilverprijs nog naar het laagste niveau in vijf jaar tijd, maar dat heeft geen negatieve impact gehad op de vraag naar zilveren beleggingsmunten. Integendeel, de cijfers van Thomson Reuters GFMS laten zien dat het een recordjaar was voor de grote munthuizen van deze wereld. Er zijn de afgelopen jaren nog nooit zoveel zilveren munten en zilverbaren verkocht als in 2015, zoals ook onderstaande grafieken laten zien.

Deze trend zagen we ook terug bij Hollandgold, want de zilveren munten waren een lange tijd niet aan te slepen. Toen de zilverprijs in de zomer naar een nieuw dieptepunt zakte waren de munten niet aan te slepen en ontstonden er lange levertijden bij de munthuizen. Maar ook elders in de wereld ontstond een stormloop op fysiek zilver als gevolg van de prijsdaling.

vraag-aanbod-zilver-gfms

Wereldwijde vraag naar zilver sinds 2005

Meer zilver voor zonnepanelen

Een andere opvallende trend is de toenemende vraag naar zilver voor de productie van zonnepanelen. In 2014 werd er 63,2 miljoen troy ounce zilver gebruikt voor deze panelen, in 2015 was dat met 23% gestegen tot 77,6 miljoen troy ounce. Door een relatief zwakke groei van de wereldeconomie daalde de vraag naar zilver voor elektronische apparaten in 2015 naar 246,7 miljoen troy ounce, een daling van 10%.

Meer beleggingen in zilver

De cijfers uit het nieuwste Silver Survey 2016 laten zien dat beleggen in zilver aan populariteit wint. Ondanks de verdere daling van de zilverprijs in 2015 steeg de totale investeringsvraag met 16% naar een recordniveau. De vraag naar fysieke munten en baren nam met 24% toen, terwijl de hoeveelheid zilver in beleggingsproducten als ETF’s juist met 17,7 miljoen troy ounce daalde naar 617,8 miljoen troy ounce. De voorkeur van beleggers verschuift dus richting het fysiek bezit van edelmetaal.

gfms-zilveren-munten-2015

Vraag naar zilveren munten en baren blijft stijgen (Bron: Thomson Reuters GFMS)

gfms-investment-demand

Beleggers geven de voorkeur aan munten en baren boven ETF’s (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Meer mijnproductie, minder sloopzilver

De productie van zilvermijnen steeg in 2015 ook naar een recordniveau, omdat de zilverprijs hoger was dan de gemiddelde kostprijs. De prijsdaling drukte vorig jaar het aanbod van sloopzilver met 13% omlaag tot het laagste niveau sinds 1992. Deze ontwikkeling zette de zilvermarkt in 2015 verder onder druk. Opvallend is dat overheden ook gestopt zijn met de verkoop van hun zilvervoorraden. De laatste tien jaar heeft Rusland tientallen miljoenen ounces zilver op de markt gebracht.

gfms-zilvermijnproductie-2015

Productie zilvermijnen blijft stijgen (Bron: Thomson Reuters GFMS)

gfms-productiekosten-zilver

Productiekosten zilvermijnen (Bron: Thomson Reuters GFMS)

gfms-sloopzilver

Aanbod sloopzilver naar laagste niveau sinds 1992 (Bron: Thomson Reuters GFMS)

gfms-producenten-zilveren-munten

Volledige cijfers van het Silver Survey 2016 (Bron: Thomson Reuters GFMS)

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders