GFMS: Zilverprijs kan met 38% stijgen in 2013

Philip Klapwijk van het GFMS gaf woensdag een toelichting over de vooruitzichten voor de zilvermarkt in 2013, zo schrijft nieuwszender CNBC op haar website. De zilverprijs is dit jaar in dollars al met meer dan 16% gestegen en in euro's zelfs meer dan 18%. Voor volgend jaar verwacht de analist van GFMS een prijsstijging die kan oplopen tot 38% als gevolg van een aanhoudend sterke vraag naar zilver als beleggingsobject. Dit jaar heeft zilver meer koerswinst behaald dan goud, want het gele edelmetaal steeg sinds het begin van dit jaar 10% in dollars en iets meer dan 12% in euro's. De zilverprijs is op het moment van schrijven $32,50 per troy ounce, ten opzichte van ongeveer $27-28 rond de jaarwisseling en gedurende de zomer. De hoogste zilverprijs van dit jaar werd eind februari neergezet, toen een troy ounce voor een spotprijs van ongeveer $37,50 van eigenaar wisselde.

Tijdens een conferentie in Hong Kong zei Philip Klapwijk van het GFMS het volgende over de stijgende zilverprijs:

“Sterkere vraag van beleggers, een hogere goudprijs als gevolg van monetaire verruiming door centrale banken, de extreem lage rente en de verwachting van een oplopende inflatie zijn factoren die beleggers aantrekken tot de veiligheid van zilver. We denken dat de prijzen volgend jaar hoger zullen zijn, maar ik ben er nog niet zeker van dat we de grens van $50 per troy ounce gaan doorbreken. Maar ik denk dat de we $40 en $45 zeker gaan zien.”

Het bewijs van een toenemende vraag naar zilver door beleggers wordt geleverd door de 4,5% toename van de omvang van het grootste zilver-ETF ter wereld, het iShares Silver Trust (SLV). Ook ziet Klapwijk een beperkte groei in de vraag naar zilver voor sieraden, vooral in opkomende markten. “In China groeit de vraag naar zilveren juwelen met dubbele cijfers”, aldus de analist van GFMS. Klapwijk denkt dat de zilverprijs in de laatste weken van 2012 zal blijven schommelen tussen $30,90 en $36 per troy ounce.

Overschot van 300 miljoen troy ounce

Philip Klapwijk merkte ook op dat de zilvermarkt in feite een overschotmarkt is. Daar heeft hij gelijk in, gezien het feit dat beleggers die fysiek zilver kopen het edelmetaal niet gaan verbruiken. Dit aanbod van beleggingszilver blijft 'boven de markt hangen' en zal op een gegeven moment weer aangeboden worden. Daar komt bij dat de vraag naar zilver vanuit de industrie in 2012 iets verzwakte en volgend jaar mogelijk ook wat achterblijft door de zwakke economische groei. Klapwijk zei in Hong Kong dat de wereldwijde mijnproductie van zilver blijft stijgen, dit jaar alleen al met 4%. ''Mijnbouwbedrijven schroeven hun productie op vanwege de hoge zilverprijs'', zo verklaarde de analist.

Door het toenemende aanbod van zilver uit de mijnen en de achterblijvende vraag vanuit de industrie is er in 2012 naar schatting een overschot van 300 miljoen troy ounce, meer dan het jaar ervoor. Dit overschot wordt opgezogen door beleggers die het edelmetaal kopen als bescherming tegen inflatie. Maar omdat het beleggingszilver niet verbruikt wordt kan deze vraag ook worden aangemerkt als 'toekomstig aanbod'. De industriële vraag blijft volgens Klapwijk achter doordat er minder vraag was naar elektronica. Ook liep de vraag naar zilver voor gebruik in zonnepanelen terug, omdat veel Europese landen bezuinigen op subsidies voor zonnepanelen. Ondanks deze kritische geluiden houdt Klapwijk toch rekening met een verdere stijging van de zilverprijs in 2013.

Philip Klapwijk (GFMS) verwacht hogere zilverprijs in 2013

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.