Ghana haalt mogelijk goud en andere reserves weg bij Europese banken

Het West-Afrikaanse land exporteerde in de eerste vijf maanden van dit jaar voor $2,7 miljard aan goud en voor respectievelijk $1,6 en $1,2 miljard aan cacaobonen en olie. De opbrengst van deze stroom aan goederen is voor een gedeelte gestald bij Europese banken, maar als de stiautie in de Eurozone verder verslechtert overweegt de Ghanese centrale bank om deze reserves, waaronder ook goud, terug te halen.

Het Ghanese comité van monetair beleid merkte op dat de uitdagingen waar de Eurozone voor staat een bedreiging kunnen vormen voor de wereldwijde economische vooruitzichten. Afrikaansen landen exporteren ook grondstoffen aan Europese landen, waar minder vraag naar is als de groei van de Europese economie vertraagt. De Wereldbank gaf onlangs in een rapport aan dat de ontwikkelende landen rekening moeten houden met een periode van zwakke economische groei en dat ze daarom de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om de economische groei op de langere termijn veilig te stellen.

De buitenlandse reserves van Ghana zijn over het afgelopen half jaar wat geslonken, van $5,4 miljard in december 2011 naar $4,3 miljard op 8 juni 2012.

Afrikaanse muntunie

De gouveeur van de Bank of Ghana verklaarde tegenover Bullionstreet dat hij hoopt dat de euro niet uit elkaar valt, omdat de West African Monetary Institute (waar Ghana ook lid van is) werkt aan een muntunie van zes Afrikaanse landen. Deze muntunie – de West African Monetary Zone – wil in 2015 een gemaanschappelijke 'Eco' invoeren die de euro zal emuleren. Met deze muntunie wil men een sterk en stabiel alteatief introduceren voor de CFA franc, de munt die in verschillende West-Afrikaanse landen wordt gebruikt en die gekoppeld is aan de euro. Op de lange termijn streeft de West African Monetary Institute naar een samensmelting van de Eco en de CFA franc, zodat er één sterk Afrikaanse valutablok ontstaat.

Goudzoekers in Ghana, het land exporteerde in de eerste vijf maanden van dit jaar $2,7 miljard aan goud (afbeelding via sikabourcrystalmining)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo