Gold Trail: Onbeperkt papiergoud (Deel XX)

Beleggers met een ‘Westerse visie’ op vermogen en waarde zullen teleurgesteld worden door het uiteenvallen van de papieren goudmarkt. FOA beschrijft in 2000 dat de papieren goudmarkt ervoor zorgt dat de stroom van fysiek goud tegen een kunstmatig lage prijs ongehinderd kan plaatsvinden. Het is de vraag wanneer goudbeleggers erachter zullen komen dat de werkelijke waarde alleen in het fysieke goud zit en niet in de goudcontracten.

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Gold Trail: Onbeperkt papiergoud (Deel XX)

FOA (20 augustus 2000): De handel in papieren claims op goud was de basis voor een grotere wereldwijde markt die de waarde van goud van controleren ten gunste van diegene die fysiek goud kopen ver beneden de werkelijke marktwaarde. Het is een manier om vermogen te vergaren die voor iedereen van ons binnen handbereik ligt. De mogelijkheid om met dollars fysiek goud te kopen tegen een prijs beneden de marktprijs is een koopje voor iedereen die niet gevangen zit in de ‘Westerse perceptie van waarde’.

De meeste Westerse beleggers hebben hun inleg gezet op de papieren kant van de goudmarkt. Ze zijn verdwaald geraakt in een gedateerde droom van rijkdom in papiergoud, dat nooit meer een vervanger kan zijn voor de waarde van fysiek goud. Internationale politiek en de relatief van de wereldwijde valutamarkt haalt vandaag de dag alle waarde weg die de papieren goudcontracten nog hadden.

Je zou kunnen zeggen dat de stroom van olie door de jaren heen betaald werd met dit goedkope goud, dat vermogen onttrok aan de papieren substituten voor goud. Het feit dat….jarenlang….wereldwijd…. zoveel beleggers de Westerse visie van vermogen omarmden veranderde de reële vraag en aanbod functie van fysiek goud. Omdat veel van deze beleggers dachten dat ze met papieren claims op goud evenveel winst zouden maken als met fysiek goud kon het fysieke goud ongehinderd stromen naar diegene die het fysieke goud wilden hebben. De papieren goudmarkt kon gecontroleerd worden aan de hand van de margeverplichtingen.

En hoe zit dat met palladium?

De gigantische verhoging van de margeverplichtingen laat precies zien wat de aard van deze papieren markt altijd al geweest is. Deze markt onderwaardeert de werkelijke waarde van het fysieke product, omdat er met een hefboomwerking in gehandeld wordt. Dit is geen fysieke vraag en aanbod. Als de markt uit balans raakt doordat teveel handelaren hun papier willen omzetten voor tastbare zaken, dan zal de papieren markt zich daarop aanpassen door terug te vallen op een cash settlement op basis van de prijs die goud onderwaardeert.

Geen van de recente commentaren maakt melding van het feit dat er ook aan de short zijde van de markt gebruik wordt gemaakt van een hefboomwerking. Dit betekent dat er uiteindelijk alleen een cash settlement afgedwongen kan worden. Zodra een crisis de papieren goudmarkt bedreigt zal afwikkeling van contracten in cash afgedwongen worden.

Dit is hoe de goudmarkt er op dit moment uitziet, wereldwijd. Hetzelfde geldt voor palladium, waarbij beleggers in eerste instantie zullen glimlachen om hun grote papieren winsten (indien ze die weten te realiseren). Maar die glimlach zal snel wegtrekken zodra ze erachter komen dat hun $1.000 per troy ounce slechts de weerspiegeling geeft van de papieren markt voor goudcontracten en ze met een beetje geluk nog maar 1/10 troy ounce fysiek goud kunnen kopen voor dat geld. Als ze geluk hebben!

In de wereld van vandaag de dag zijn het diegene die fysiek goud kopen die alle kaarten in handen hebben en die het meeste vermogen zullen winnen voor de toekomst. De waarde is er voor iedereen die het wil hebben. De papieren goudmarkt zoals we die nu kennen zal uitsterven, voordat die markt de kans krijgt de werkelijke toekomstige waarde van goud te vertegenwoordigen.

Om af te sluiten:

De werkelijke fysieke vraag naar goud wordt vandaag de dag slecht begrepen en slecht berekend. Hoewel fysieke goudtransacties zo goed mogelijk gedocumenteerd worden geeft men weinig weging aan de talloze beleggers die ‘goud’ bezitten via afgeleide beleggingsproducten. De meeste van deze handelaren hebben niet de middelen om al het fysieke goud af te nemen dat ze op papier denken te hebben. De meeste handelaren spelen in op de goudkoers, niet wetende dat ze nooit de volledige waarde van het fysieke goud zullen krijgen.

Al werd maar 10% van de totale vraag naar papieren claims op goud omgezet in fysiek goud, dan zou deze vraag al het beschikbare aanbod van fysiek goud van de markt halen. Pas dan zal men begrijpen hoeveel goud er werkelijk beschikbaar is. Pas dan zal fysiek goud verhandeld worden voor haar werkelijke waarde als een bezit dat niet gecontroleerd kan worden zoals de papieren goudmarkt. Die dag komt eraan voor diegene die fysiek goud bezitten.

Zoals je ziet wordt ieder overschot van goud opgenomen door diegene die er contracten voor hebben afgesloten en die een product leveren waar de wereld niet zonder kan: Olie!

Op termijn zal de werkelijke waarde van goud bepaald worden door de werkelijke vraag, onafhankelijke van het aanbod van kredieten. Dat is wat anders dan het onbeperkte aanbod van papiergoud dat de goudprijs onderdrukt voor politieke doeleinden.

Dank voor het lezen,

FOA/gids van de Gold Trail

Vertaling door Frank Knopers

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *