Goldman Sachs: “Goudprijs gaat naar $1200 in 2018”

De twee grondstoffenanalisten hebben hun koersdoel voor goud verlaagd, omdat ze rekening houden met een verdere daling van de goudprijs.  Ze stellen dat de reële rente langzaam aan weer aan het normaliseren is en dat daarmee de belangrijkste drijfveer voor een stijging van de goudprijs wegvalt. Daaaast merken de twee analisten van Goldman Sachs op dat er ook een grote uitstroom zichtbaar is in goud-ETF's, fondsen die via de beurs verhandeld worden en die fysiek goud aanhouden voor de aandeelhouders.

ETF's

Bij de prijsdaling van de afgelopen weken werd er opvallend vele goud verkocht door ETF's, terwijl de analisten van Goldman Sachs dachten dat goud-ETF's vooral voor de lange termijn werden aangehouden in de beleggingsportefeuille. De uitstroom van goud kan daarom een signaal zijn dat meer beleggers uit goud willen en door de hogere reële rente liever ergens anders in beleggen.

Analisten Courvalin en Currie voegen er het volgende aan toe: “We gaan verder op het pad van economisch herstel en daarom verlagen we de fiscale risicopremie in ons vooruitzicht. We verwachten dat de hoeveelheid goud in ETF's zal afnemen en dat brengt ons bij een lager koersdoel voor goud voor de komende 3, 6 en 12 maanden van respectievelijk $1.615, $1.600 en $1.550 per troy ounce”. Eerdere communiceerde de Amerikaanse zakenbank nog koersdoelen van $1.825, $1.805 en $1800 per troy ounce voor goud, voor respectievelijk 3, 6 en 12 maanden.

Goudprijs naar $1.200/oz in 2018 

In januari kwam Goldman Sachs met een verwachting van de goudprijs die nog pessimistischer was. De prijs van het edelmetaal zal in 2018 weggezakken tot $1.200 per troy ounce, een kwart lager dan de goudprijs op het moment van schrijven. Goldman analisten Lelong, Layton, Courvalin, Currie en Yuan schreven vorige maand dat ze rekening houden met een verdere stijging van de reële rente naar 2% in het jaar 2018. Dat is op basis van zogeheten 10-jaars TIPS, staatsobligaties met een rendement dat voor inflatie gecorrigeerd wordt. Door de stijgende rente zal er minder vraag zijn naar goud, zo denkt het team van analisten bij Goldman Sachs. Een stijgende inflatie zal de goudprijs verder aanwakkeren, omdat de reële rente dan juist daalt. Toch verwachten ze bij Goldman Sachs, met als bij de Federal Reserve, een zeer beperkte inflatie.

Goldman Sachs verwacht verdere daling goudprijs, mede door grote uitstroom goud-ETF's (Grafieken via Businessinsider)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Goldman Sachs: “Goudprijs gaat naar $1200 in 2018”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo