Goud als diversificatie voor beleggingsfondsen

Grote beleggingsfondsen die moeite hebben om een goed rendement te halen zouden vaker naar goud moeten kijken als alternatief voor staatsobligaties, zo schrijft de World Gold Council in een nieuw rapport. Het edelmetaal biedt niet alleen diversificatie binnen een goed gespreide beleggingsportefeuille, maar ook een zeer interessant rendement.

Door de extreem lage rente leveren staatsobligaties de laatste jaren steeds minder rendement op, waardoor beleggen in goud een aantrekkelijk alternatief wordt. Dat zien we ook aan de toenemende vraag naar het edelmetaal in opkomende markten, waar vandaag de dag meer dan de helft van al het edelmetaal verkocht wordt.

Rendement van goud

Een van de bekendste argumenten tegen goud kopen is dat het edelmetaal geen rente of dividend oplevert, maar als we kijken naar de prijsontwikkeling van de afgelopen decennia heeft de goudbelegger weinig reden om te klagen. Met een rendement van omgerekend 10,6% per jaar sinds 1971 doet het edelmetaal namelijk niet onder voor obligaties en aandelen.

Kijken we naar de resultaten van de laatste twintig en laatste tien jaar, dan blijkt goud niet onder te doen voor andere beleggingen. Het gele metaal leverde een beter rendement op dan obligaties, zonder dat dat ten koste gaat van de liquiditeit.

Rendement van goud doet niet onder voor aandelen en obligaties (Bron: World Gold Council)

Goud in de beleggingsportefeuille

Volgens berekeningen van de World Gold Council behalen institutionele beleggers en de zogeheten ‘sovereign wealth funds’ de optimale mix tussen risico en rendement wanneer zij tussen de vijf en tien procent van hun vermogen in fysiek goud aanhouden. Dat is aanzienlijk meer dan wat de meeste beleggingsfondsen vandaag de dag aan edelmetaal in de portefeuille houden.

Centrale banken in opkomende landen voegen steeds vaker goud aan hun reserves toe als effectieve vorm van diversificatie, omdat het bescherming biedt tegen valutarisico en politiek risico. Daar komt bij dat opkomende markten door een stijging van het besteedbare inkomen steeds meer goud kopen, een trend die de komende jaren waarschijnlijk niet zal veranderen. Daarmee is goud ook voor institutionele beleggingsfondsen interessant om hun doelstelling te halen, zo concludeert de World Gold Council.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders