Goud en zilver daily report (09-07-2012)

De euro sterkte iets aan gedurende de eerste handelsdag van deze week, maar staat nog altijd op een relatief laag niveau van iets boven de $1,23. We moeten twee jaar terug in de tijd om soortgelijke wisselkoersen te zien tussen de twee belangrijkste valuta. Er gebeuren op dit moment verschillende dingen die de goudprijs kunnen bewegen, maar het is volstrekt onduidelijk welke signalen uit de markt het meeste worden opgepikt door beleggers.

Als eerste is er natuurlijk de aanhoudende schuldencrisis in Europa, die de regeringsleiders en de ministers van Financiën in de Eurozone onder controle proberen te houden. De rente op Spaans en Italiaans schuldpapier blijft echter onverminderd hoog, waardoor er meer druk op politici wordt gezet om de begrotingstekorten aan te pakken. Verder verteren de financiële markten mogelijk nog de stappen die centrale banken vorige week hebben gezet. In Groot-Brittannië gaat de geldpers weer aan om £50 miljard aan staatsobligaties bij te kopen, terwijl de Europese Centrale Bank de belangrijkste rente verlaagde naar 0,75%. Ook elders in de wereld werd de rente verlaagd door centrale banken, in de hoop dat het de economie weer een impuls geeft om meer te lenen en minder te sparen.

Groeivertraging in China en VS?

Anders nieuws komt uit China, waar de inflatie is gezakt tot het laagste punt in 29 maanden tijd. Dit kan een teken zijn van groeivertraging, want een lagere inflatie kan onder meer verklaard worden door een vertraging van de omloopsnelheid van het geld of doordat er minder behoefte is om te lenen. Dit zal mogelijk door de centrale bank van China worden opgevat als een situatie die vraagt om meer monetaire stimulering. Via Reuters lezen we verder dat de markt mogelijk ook vooruitblikt op een nieuwe ronde van stimulering door de Federal Reserve. De twee slechte banencijfers op rij weten de werkloosheid in de VS niet verder omlaag te brengen, terwijl ook de groei van de eonomie blijft stagneren.

Ondertussen is de olieprijs relatief stabiel, met $85,67 voor een vat WTI en $100,32 voor Brent olie uit de Noordzee. Voor de WTI olie is dat een daling van 0,37%, terwijl Brent juist 2,17% duurder werd. Dit houdt waarschijnlijk verband met de staking op de Noorse olieplatformen.

Goudprijs in USD

Zilverprijs in USD

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo