Goud en zilver daily report (10-07-2012)

De zilverprijs, die gisteren bijna 2% hoger wist te sluiten, staat vandaag alweer 2,11% lager op $26,83. En dat terwijl er rond het middaguur een koers van meer dan $27,50 op de borden stond. In euro's staan de spotprijzen van goud en zilver op het moment van schrijven op respectievelijk €1.280 en €21,89 voor een troy ounce. De laatste maanden zien we een neergaande beweging in de koersen van goud en zilver, maar omdat ook de euro verzwakte ten opzichte van de dollar blijft de prijs van de edelmetalen voor ons Europeanen nog steeds op een relatief hoog niveau. Daaruit blijkt maar weer dat de edelmetalen compenseren voor waardeverlies van valuta.

Al vanaf eind vorig jaar schommelt de goudprijs in euros tussen de bandbreedte van €1.200 en €1.350, met enkele uitschieters naar boven en naar beneden. Zilver doet het beduidend slechter, want sinds september vorig jaar is de spotprijs in euro's al met bijna 25% weggezakt. Voor koopjesjagers misschien een mooi moment om in te stappen, maar de komst van een nog mooier koopmoment is natuurlijk nooit uit te sluiten.

Beurzen en zorgen over de economie

De daling valt uit de toon met de handel op de Europese beurzen, waar de slotkoers overwegend hoger was dan de openingskoers. De Amerikaanse beurzen deden het minder goed, vanwege slecht nieuws uit de industriële sector en tegenvallers uit de technologiesector. Aluminiumproducent Alcoa trapte het cijferseizoen af met een nettoverlies over het tweede kwartaal, terwijl een grote fabrikant van vrachtwagenmotoren zijn verwachtingen meer naar beneden bijstelde dan analisten hadden verwacht. In de technologiesector kwam er positief nieuws naar Nederland (Intel investeert en neemt belang in ASML), maar ook slecht nieuws vanuit de VS. AMD gaf gisteren nabeurs namelijk een omzetwaarschuwing over het tweede kwartaal, een signaal dat er vanuit de markt minder vraag is naar de producten van dit technologiebedrijf.

Oliemarkt en zilver

In de oliemarkt reageerde men ook op de tegenvallende economische cijfers, want de prijzen van Brent en WTI olie gingen beide met ruim 2% naar beneden. WTI kost nu $83,91 per vat, terwijl Brent voor $97,97 verhandeld wordt. Op de COMEX was er tenslotte nog een opvallende verschuiving zichtbaar, want er werd een volume van bijna een miljoen troy ounce zilver onttrokken uit de kluis van bullion bank Scotia Mocatta. Het zilver kwam uit de 'registered' voorraad, de voorraad fysiek metaal die aanbieders van zilvercontracten kunnen kopen in het geval de klant om delivery vraagt. Blijkbaar heeft een grote partij delivery gevraagd van het zilver, in plaats van de gangbare cash settlement (het bedrag overmaken voor het verlies of de winst op het contract). Meer hierover lees je op SilverDoctors, de feitelijke data van de CME Group is hier te vinden (excel bestand).

Goudprijs en zilverprijs in USD

Door verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar blijft goudprijs op relatief hoog niveau liggen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo