Goud noteerde gisteren een winst van 0,34% op $1662,80  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een verlies van 0,12% op €1254,18 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zilver noteerde gisteren een winst van 0,58% op $31,27 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een winst van 0,19% op €23,59 per troy ounce. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goud en zilver behaalden op de laatste dag van de week een bescheiden winst. Over de gehele week gezien weet goud, vooral door de stijging op donderdag, een mooi winst van 1,4% te bereiken. Zilver moet het echter met een wekelijks verlies van 1% doen.

De winsten van goud en zilver lagen vrijdag in de trend van de inteationale beurzen die vrijwel allemaal een lichte plus noteerden. Beleggers reageerden amper op een tegenvallend economisch groeicijfer uit Amerika en de afwaardering van Spanje door Standard & Poor’s. Doordat de Amerikaanse economie minder hard groeide dan verwacht moest de dollar 0,4% inleveren tegenover de euro. Dit is gunstig voor de prijzen van de edelmetalen uitgedrukt in dollars en verklaart voor een groot deel de winsten van goud en zilver. Uitgedrukt in euro’s zijn de winsten juist weer kleiner.

Uit het rapport van Casaey Research bleek dat de handel in goud en zilver vrijdag erg licht was. Het netto volume van verhandelde goud en –zilvercontracten bedroeg respectievelijk 88.000 en 17.000. Het feit dat er vrijdag relatief weinig gehandeld is, is de afgelopen weken al langer een trend en een van de redenen dat de goud en –zilverprijs relatief weinig beweging hebben getoond in de afgelopen maand.

Ten slotte blijkt uit de wekelijkse rondvraag van Kitco dat de respondenten erg positief gestemd zijn wat betreft de goudprijs komende week. Van de 33 participanten reageerden er 26, hiervan zien er 21 de prijs van goud omhoog gaan, 3 naar beneden en 2 zijn neutraal. Technisch support en het feit dat de Fed aankondigde de economie te stimuleren waar nodig, zijn de vooaamste redenen voor het positieve vooruitzicht.