Goud en zilver daily report

 

Goud noteert op het moment van schrijven een verlies van 2,46% op $1568,30  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een verlies van 1,22% op €1249,26 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zilver noteert op het moment van schrijven een verlies van 4,26% op $ per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een verlies van 2,62% op €21,51 per troy ounce. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar aanvankelijk werd verwacht dat er gisteren vuurwerk op de goud en –zilvermarkt zou zijn viel dat uiteindelijk mee, vandaag was het echter wel raak voor beide edelmetalen. Na de maandelijkse FOMC meeting gaf Fed-president Ben Beanke aan dat Operation Twist tot eind dit jaar door zal gaan en de rente tot minimaal 2014 extreem laag zal blijven. Ondanks de sombere woorden van Beanke en een verlaging van de economische groeivoet, bleef de enigszins verwachte aankondiging van een 3e ronde monetaire verruiming uit. Vrijwel alle markten reageerden hier negatief op maar de klap voor goud en zilver viel enigszins mee.

Vandaag begonnen alle markten wederom in mineur. Achtereenvolgens werd bekend gemaakt dat de Chinese economie voor de 8ste maand op rij afgezwakt is, de economie in de eurozone in juni een verdere krimp liet zien en dat dit allebei een negatieve invloed heeft op de Amerikaanse economie. Goud en zilver zijn inmiddels al maandenlang met de beurzen gecorreleerd en beide markten lieten vandaag dan ook grote verliezen zien. Het feit dat de Chinese economie in het slop raakt is nog extra ongunstig voor goud en zilver, China is namelijk ’s werelds grootste goudproducent en tevens hard op weg om de grootste goudconsument te worden. Tevens wordt er in de Chinese industrie veel zilver verbruikt, denk aan elektronica en auto’s. Dat zilver vandaag extra hard onderuitging kan hiermee te maken hebben, daaaast is de zilvermarkt een stuk kleiner dan die van goud en toont het edelmetaal altijd grotere prijsfluctuaties dan zijn gouden broer.

De euro moest vandaag ruim een procent inleveren tegenover de dollar, dit is direct een reden waarom de goud en –zilverprijs uitgedrukt in dollars zo hard naar beneden zijn gegaan. Omdat de euro zoveel in waarde daalde zijn goud en zilver uitgedrukt in euro’s relatief sterker geworden, hierdoor zijn de verliezen voor beide edelmetalen aanzienlijk kleiner. De prijs van een vat ruwe olie daalde vandaag met meer dan 2%, ook dit is een negatief signaal voor de goud en –zilverprijs.

Er was vandaag ook nog wat positief nieuws op de goudmarkt. De Russische Centrale bank maakte vandaag bekend dat het in mei 500.000 troy ounce aan goud heeft aangeschaft. De Bank Rossii blijft haar goudreserves constant aanvullen en bezit momenteel 29,3 miljoen troy ounce aan goud. Aangezien centrale banken met een lange termijn visie werken geven de constante goudaankopen van de Russische, en vele andere, centrale banken een positief signaal af voor het edelmetaal.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.