Goud en zilver daily report

Goud noteerde vrijdag een winst van 3,03% op $1599,10  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een winst van 1,22% op €1261,15 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zilver noteerde vrijdag een winst van 4,45% op $27,49 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een winst van 2,48% op €21,65 per troy ounce. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goud en zilver boekten vrijdag een onverwachte grote winst. Niet alleen de edelmetalen stegen sterk in prijs, vrijwel alle andere markten reageerden zeer positief op de ontwikkelingen in de eurozone. De goudprijs steeg vrijdag meer dan $50 en boekte daarmee een wekelijkse winst van  2%, in de maand juni won het edelmetaal 2,8% maar goud moet over het 2e kwartaal een verlies van 4% noteren. Omdat zilver vrijdag bijna 4,5% in waarde steeg noteert het edelmetaal een wekelijkse winst van 3,4% maar noteerde over de afgelopen maand en het 2e kwartaal verliezen van respectievelijk 0,6% en 15%.

De positieve stemming op de beurzen en andere markten werd vrijdag veroorzaakt door goed nieuws rondom de eurocrisis. De Europese leiders besloten in de nacht van donderdag op vrijdag dat het noodfonds ESM per direct noodleidende Spaanse banken kan helpen en obligaties van eurolanden gaat kopen. Tevens is er ingestemd met een gezamenlijk toezicht op banken. De rente op zowel Spaanse als Italiaanse staatsobligaties daalde vrijdag fors, desalniettemin blijven de hoogtes van de rentevoeten zeer zorgelijk en zullen de toezeggingen geen concrete problemen oplossen.

Aangezien goud en zilver de afgelopen periode sterk met de beurzen meebewogen is het logisch dat beide edelmetalen op zo’n euforische dag in waarde stijgen. Niet alleen de positieve stemming op de beurzen was de reden voor de prijsstijgingen van goud en zilver: “De Europese maatregelen zullen waarschijnlijk gepaard gaan met inflatie”, zo verklaarde Jamies Cordier tegenover MarketWatch. De portfoliomanager van Optionsellers verklaarde ook dat dit het begin van een rally van de goudprijs kan zijn.

Behalve Cordier zien ook andere specialisten op de goud en –zilvermarkt de prijs van goud in ieder geval komende week omhoog gaan, zo blijkt uit de wekelijkse rondvraag van Kitco. Van de 24 respondenten zien 14 de goudprijs naar boven gaan, 4 staan er negatief tegenover en 6 respondenten zijn neutraal. Degene die de goudprijs volgende week hoger verwachten grijpen de beter dan verwachte uitkomst van d EU-top aan als katalysator voor goud. De respondenten die lagere prijzen verwachten kaarten vooral de technische weerstand aan die de goudprijs rond de $1600 kent.

Twee belangrijke factoren die een invloed op de goud en –zilverprijs hebben spraken vrijdag ook in het voordeel van beide edelmetalen. Allereerst steeg de olieprijs met maar liefst 8% (!), dit kwam mede door de besluiten van de EU-leiders en door nieuwe zorgen omtrent Iran. De dollar nam vrijdag ook in waarde af en moest bijna 2% inleveren tegenover de euro, een zwakke dollar is gunstig voor de edelmetaalprijzen maar niet wanneer die worden uitgedrukt in onze locale valuta. De winsten voor goud en zilver waren uitgedrukt in euro’s dan ook aanzienlijk kleiner. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo