Goud en zilver daily report

 

Goud noteerde vrijdag een winst van 0,22% op $1620,02  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een winst van 0,24% op €1318,14 per troy ounce.

Zilver noteerde vrijdag een verlies van 0,11% op $28,08 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een verlies van 0,08% op €22,85 per troy ounce.

Net als alle andere dagen van de week was het vrijdag wederom een rustige dag voor zowel goud als zilver wanneer men kijkt naar het verschil in slotkoers. In tegenstelling tot de 4 andere dagen toonden goud en zilver vrijdag wel veel volatiliteit en was er beduidend meer handel. Beide edelmetalen begonnen de dag rustig met gematigde verliezen maar na de opening van de Amerikaanse beurzen schoten goud en zilver in enkele uren flink omhoog. Na het hoogtepunt rond 5 uur Nederlandse tijd daalde zilver uiteindelijk terug tot iets onder zijn oude slotkoers, goud wist nog een winst te behouden.

Doordat er grote koersschommelingen waren kende goud vrijdag een verschil tussen zijn laagste en hoogste prijs van 1,5%, zilver toonde maar liefst een verschil van 3,6%. Er werden vrijdag 120.000 goudcontracten en 30.000 zilvercontracten verhandeld, dit is aanzienlijk meer dan de dagen ervoor en dan ook de verklaring voor de grote volatiliteit. Maandag was het nog de rustigste handelsdag van heel 2012 wat betreft goud en zilver, aangezien het op de beurzen vrijdag ook rustig was, is het aannemelijk dat de grote bewegingen van de goud en –zilverkoers het werk is van 1 of 2 grote spelers.

Uiteindelijk behaalde goud een wekelijkse winst van 0,8% en deed zilver het net iets beter met een wekelijkse prijsstijging van 0,9%. Bij het ontbreken van groot nieuws was het over het algemeen een rustige week op de handelsvloeren, vooralsnog zijn goud en zilver dan ook zeer sterk verbonden met de beurskoersen die vrijdag kleine plussen of minnen lieten noteren. De euro/dollarkoers eindigde vrijdag vrijwel ongewijzigd waardoor de veranderingen in euro’s en dollars ongeveer aan elkaar gelijk zijn. Het feit dat goud vrijdag een winst boekte en zilver een klein verlies is enigszins opvallend omdat zilver gewoonlijk sterker reageert dan zijn gouden broer. Het nieuws dat de Chinese export een stuk minder hard gegroeid is, kan hier de verklaring voor zijn. Aangezien zilver veel in de (Chinese) industrie verwerkt wordt, is het edelmetaal extra gevoelig voor dit soort nieuws.

De verwachtingen voor komende week zijn wederom vrij afwachtend. Er zullen net als afgelopen week geen baanbrekende cijfers bekend worden gemaakt en  Centrale banken komen ook niet aan het woord. Daaaast is de handel in goud en zilver momenteel dus zeer gematigd. Maandag tot en met donderdag werden er dagelijks steeds minder dan 100.000 goudcontracten verhandeld, de laatste keer dat dit gebeurde was in de kerstvakantie van 2010. Daaaast beleggen grondstofinvesteerders momenteel liever in olie en graan omdat die de afgelopen tijd erg goed presteren, aldus Debbie Carlson van Kitco. De wekelijkse rondvraag van Kitco levert ook geen eenduidig beeld op, een kleine meerderheid ziet de goudprijs van volgende week omhoog gaan terwijl 6 van 19 respondenten neutraal zijn.

 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo