Goud en zilver daily report (19-01-2012)

De goudprijs staat op moment van schrijven op $1657 en €1278, terwijl zilver op $30,57 en €23,58 noteert. In dollars uitgedrukt bleven de twee edelmetalen dicht bij huis, maar vroeg in de Europese handelstijd stonden de metalen nog wel iets hoger. In euro's zakte de prijs van met name goud, namelijk met zo'n €14,50 (-1,13%). Zilver staat ten opzichte van het slot van gisteren een dubbeltje lager, een min van een halve procent. Opnieuw geen grote koersbewegingen, terwijl de AEX en de Dow Jones indices weer op het hoogste niveau staan sinds de grote koersdalingen van ruim vijf maanden geleden. De stijgende aandelenkoersen in de VS zijn te danken aan beter dan verwachte macro-economische data, terwijl de goede obligatieveilingen in Europa voor een positief sentiment zorgden.

De goudprijs blijft nog steeds in haar trend omhoog en zit dicht op haar 200-daagse gemiddelde. Voor zilverbeleggers was 2011 waarschijnlijk vooral een frustrerend jaar, want netto ging de koers nergens heen. Wie alleen naar de grafiek van de afgelopen tien jaar zou kijken en de fundamentals van de markt niet zou kennen zou in de grafiek een klassieke bubbel kunnen herkennen, met een piek op $49 per troy ounce eind april 2011.

De olieprijs veranderde vandaag ook niet zoveel, blijkbaar hecht de oliemarkt niet veel waarde aan het meest recente nieuws omtrent de Keystone XL oliepijpleiding. Deze geplande pijpleiding, die olie moet transporteren van Canada naar de Golf van Mexico, zal er in elk geval voorlopig nog niet komen. Obama stak daar een stokje voor omdat de effecten voor het milieu onvoldoende in kaart zouden zijn gebracht. De WTI olie staat momenteel op $100,56, terwijl Brent olie uit de Noordzee stabiel blijft op een relatief hoog niveau van $111,60.

De euro/dollar koers laat zien dat het allemaal nog wel meevalt met de crisis rondom onze muntunie en het bestaansrecht daarvan. De euro wordt door beleggers wereldwijd nog steeds hoger gewaardeerd dan het gemiddelde sinds de euro in 1999 werd ingevoerd. In 2001 was de euro bijvoorbeeld maar $0,80 waard, terwijl het met de schuldencrisis die erbij is gekomen ruim de helft hoger staat tegenover de dollar. Blijkbaar zijn de problemen in Amerika nog veel groter dan die in Europa wat de waarde van en het vertrouwen in de munt betreft. De actuele wisselkoers is $1,2967 voor een euro.

Goud in dollars praktisch ongewijzigd

Zilver in dollars stond een tijdje hoger, maar sluit dicht bij huis

Goud in euro's staat ruim een procent lager

Zilver in euro's staat een halve procent lager

Zilver werd na een lange aanloop gelanceerd tot $49, daaa ging het net zo hard weer naar beneden. Sentiment is daardoor behoorlijk afgezwakt, terwijl de fundamentals even sterk blijven

Een reminder: de euro staat met de huidige schuldencrisis nog steeds ruim boven het gemiddelde sinds de invoering van de munt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.