Goud en zilver daily report (28-06-2012)

De goudprijs is op dit moment weer terug bij het niveau van $1550 dat we eind mei voor het laatst hebben gezien, maar doordat de euro nu zwakker staat tegenover de dollar is de goudprijs uitgedrukt in euro's nog wel een paar tientjes hoger dan een maand geleden. De zilvermarkt ligt er zwak bij, want na de daling van 29 februari is de prijs eigenlijk alleen maar verder weggezakt. We naderen nu een belangrijke psychologische grens van $26, want dit niveau is in de afgelopen twee jaar al vier keer getest en heeft telkens stand gehouden. Als de koers door de $26 zakt kan dat een nieuwe verkoopgolf uitlokken, vanwege technische verkopen en verkopen van posities met een stop-loss niveau dat de afgelopen twee jaar veilig leek te zijn.

Zilverprijs opnieuw richting de $26..

Vanuit Amerika en Europa komt er weinig richtinggevend nieuws. De Amerikaanse economie blijft volgens de statistieken kwakkelen, terwijl de Federal Reserve vooralsnog terughoudend is geweest met grootschalige stimuleringsprogramma's. De 'QE3' waar men regelmatig naar verwijst is nog niet gekomen en de verlenging van 'Operation Twist' was voor de financiële markten ook geen reden om massaal goud te kopen. In Europa stuurt men aan op hervormingen in de 'probleemlanden', een proces dat waarschijnlijk enkele jaren in beslag zal nemen.

De olieprijs zakt ondertussen verder weg, wat erop kan wijzen dat de verwachtingen voor toekomstige economische groei door beleggers naar beneden zijn bijgesteld. De WTI olie werd 2,55% goedkoper en staat nu op $78,50. De Brent olie werd 1,68% goedkoper, een vat van 159 liter kost nu $91,96. De aanhoudende schuldencrisis in Europa zet de euro verder onder druk, de munt is nu iets meer dan $1,24 waard.

Volgens Reuters was het handelsvolume op de goudmarkt vandaag beperkt, namelijk 30% beneden het 30-daags gemiddelde. Verder schrijft Reuters dat de zwakke Indiase roepie de vraag naar fysiek goud drukt, wat ook een neerwaartse druk kan geven op de wereldwijde goudmarkt. Tegelijkertijd zien we dat centrale banken nog steeds goud aan hun reserves blijven toevoegen, een signaal dat de belegger gerust moet stellen. Centrale banken kopen goud om zich te beschermen tegen een grote valutacrisis en laten met hun aankopen zien dat ze goud tegen de huidige prijzen nog steeds koopwaardig vinden. Rusland kocht in de maand mei 15,5 ton goud, terwijl Turkije ook een aanzienlijke hoeveelheid van 5,7 ton aan haar goudreserve toevoegde. Van Kazachstan weten we dat ze nog enkele tientallen tonnen aan fysiek goud wil kopen en ook China zal ondertussen haar goudreserve aan het uitbreiden zijn. China is op dit moment één van de grootste goudproducenten, maar is op het inteationale speelveld toch een importeur van het glimmende metaal.

De richting die centrale banken in grote delen van de wereld hebben gekozen laat er geen onduidelijkheid over bestaan. Goud is een bezitting die tegen de huidige prijs koopwaardig is. De dalende spotprijzen op de termijnmarkt zijn in dat licht bezien juist goede momenten om wat bij te kopen, maar niemand kan uitsluiten dat de prijzen van goud en zilver nog wat verder omlaag zullen gaan en een nog mooier instapmoment verschaffen.

Goudprijs in USD (Bron: Goldprice)

Zilverprijs in USD (Bron: Goldprice)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo