Goud en zilver report (Week 20)

De goudprijs steeg de afgelopen week van €936,63 naar €944,52 per troy ounce, een winst van 0,84%. De zilverprijs klom van €447,68 naar €454,92 per kilogram, een plus van 1,62%. In dollars steeg de goudkoers van $1.288,72 naar $1.293,46 (+0,37%) en die van zilver van $19,16 naar $19,38 per troy ounce (+1,15%). De kleinere winst in dollars laat zien dat de munt iets aan terrein heeft gewonnen op de euro. Met een wisselkoers van $1,3698 blijft de Europese munt echter relatief sterk. Vergeleken met een week geleden zakte de EUR/USD met 1,05%.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Volatiliteit blijft laag

De financiële markten weten voorlopig geen richting te kiezen. Niet alleen blijven de prijzen van goud en zilver in een smalle bandbreedte hangen, ook onder de S&P 500 aandelenindex is de volatiliteit laag. De volgende grafiek laat dat goed zien.

Volatility index

Laatste grote piek in volatility index was in september 2011 (Bron: Yahoo Finance)

Het is opmerkelijk om waar te nemen dat de volatiliteit op de beurs sinds september 2011 alleen maar verder is afgenomen. Op dat moment stond de goudprijs in dollars op recordhoogte en bekommerde de markt zich over de problematische verhoging van het schuldenplafond. Alles wat er sindsdien in de wereld gebeurd is heeft weinig indruk weten te maken op de Amerikaanse beursgraadmeter. De volatiliteitsindex voor goud ziet er als volgt uit. Ook hier bespeuren we een sterk dalende trend sinds de piek van een jaar geleden.

De volatiliteit van de goudprijs (GLD) daalt nu al bijna een jaar

De volatiliteit van de goudprijs (GLD) daalt nu al bijna een jaar (Bron: Yahoo Finance)

Recordhoeveelheid fysiek zilver verkocht

Beleggers kochten in 2013 een recordhoeveelheid zilver, zo blijkt uit het rapport over de zilvermarkt dat het GFMS afgelopen week publiceerde. De twee meest opvallende ontwikkelingen in de fysieke zilvermarkt waren de sterke toename in de verkopen van zilveren munten en een grote daling in het aanbod van sloopzilver. De daling van de zilverprijs in 2013 heeft blijkbaar geen negatieve invloed gehad op de attitude van beleggers ten aanzien van het edelmetaal. De daling van de zilverprijs werd in 2013 aangegrepen als een instapmoment.

In de eerste drie maanden van dit jaar verkocht de US Mint bijna evenveel zilver als in dezelfde periode vorig jaar. De Perth Mint zag de verkopen van zilveren munten en zilverbaren echter teruglopen.

Einde voor de zilver fixing

Afgelopen week werden we verrast door het nieuws dat er nog dit jaar een einde komt aan de zilver fixing. Op 14 augustus zullen Deutsche Bank, HSBC en Nova Scotia voor het laatst de prijs fixen. De drie banken doen in de tussentijd onderzoek naar een mogelijk alternatief, maar dat alternatief komt er alleen als er vanuit de markt vraag naar is. Een interessante ontwikkeling waar we binnenkort meer over publiceren op Marketupdate.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo