Goud en zilver report (Week 40)

Een bijdrage van Jilke Dijkstra

De afwijkende prijsontwikkeling in euro's en dollars houdt verband met de waardestijging van de euro ten opzichte van de dollar (wisselkoers van $1,30), de valuta waarin edelmetalen op de spot- en futuresmarkten worden verhandeld. Na een paar weken van snel stijgende prijzen was er deze week vooral consolidatie zichtbaar. Door het verzwakken van de dollar blijft de goudprijs in dollars op een relatief hoog niveau staan, terwijl we in euro's juist weer iets zijn teruggekomen van het record van bijna €1.380 per troy ounce.

Belangrijk nieuws is het vrijdag uitgekomen banencijfer uit Amerika, dat zeer positief werd ontvangen door beleggers. Er kwamen slechts 114.000 banen bij, een zeer karig cijfer in verhouding tot de bevolkingsgroei en het verlies aan banen vlak na het uitbreken van de crisis in 2008. Het werkloosheidspercentage zakte naar  volgens officiële data naar 7,8%, het laagste niveau sinds januari 2009. Analisten en economen die door Bloomberg ondervraagd werden hielden gemiddeld juist rekening met een stijging van het werkloosheidspercentage, van 8,1 naar 8,2 procent.

De algehele Open Interest (OI) voor goudfutures daalde deze week netto met 71 contracten en staat nu op in totaal 492.479 (elk futurescontract heeft betrekking op levering van honderd troy ounce goud). De handelsvolumes voor donderdag en vrijdag waren achtereenvolgens 173.596 en 143.629 contracten groot. In augustus werd op de LBMA dagelijks gemiddeld 17,8 miljoen troy ounces goud aan over-the-counter (OTC) handel geregistreerd. De OI voor zilver staat momenteel op 141.109 contracten (+ 3.451), waarvan het grootste gedeelte (88.232) zich concentreert in december, de zogenaamde ‘front-delivery’ maand.

Handelsvolume zilvercontracten piekt na publicatie banencijfer VS (Klik voor grotere versie)

Als we aan de hand van het deze week vrijgegeven Commitment of Traders (COT) report verder inzoomen op de fluctuaties in netto long/short-posities op de COMEX valt op dat spelers in de 'commercial' categorie (producenten en gebruikers) 7.518 contracten zilver toevoegden aan hun totale shortpositie. Deze groeit nu tot 93.628 contracten short, terwijl de longpositie op 35.788 blijft staan. Netto vertaalt zich dit in een uitstaande shortpositie van 57.840 contracten, oftewel 289.200.000 troy ounce zilver. Deze week werd de longpositie voor goud binnen de 'commercial' categorie verkleind met 8.256 contracten. Het gros van deze contracten werd opgevangen door handelaren in de 'large speculators' categorie, die hun longpositie juist zag stijgen met met 5.440 contracten. Hieruit kunnen we afleiden dat de commercials rekening houden met een prijsdaling voor goud en zilver.

Goudprijs in USD

Zilverprijs in USD

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo