Goud en zilver report (Week 47)

Zo steeg de goudprijs in een week tijd van $1.714 naar $1.751 per troy ounce (+2,16%) en ging de prijs van zilver van $32,29 naar $33,90 per troy ounce (+5%). De EUR/USD wisselkoers steeg de afgelopen week van ongeveer $1,27 naar bijna $1,30, een stijging waarvoor de verklaring moeilijk aan te wijzen is. Vanuit europa kwam er niet veel hoopgevend nieuws. Zo kreeg Frankrijk een afwaardering door kredietbeoordelaar Moody's te verwerken, werd er vanuit Europa een nieuwe noodlening van €35 miljard overeengekomen om de Spaanse bankensector te ondersteunen en leverde het Europese topoverleg over Griekenland nog weinig concrete resultaten op. Een mogelijke afschrijving op Griekse staatsobligaties in 2015 zou nog tot de mogelijkheden behoren. Vooral het IMF dringt hierop aan, maar volgens het Duitse Der Spiegel ziet ook de ECB in dat een afschrijving op Grieks schuldpapier onvermijdelijk is. Hoe die verliezen verdeeld moeten worden onder alle obligatiehouders is niet duidelijk. Ondanks het slechte nieuws uit Europa en een minimale stijging van de goudprijs wist de euro toch aan te sterken ten opzichte van de dollar.

Nieuws

Deze week waren er een aantal berichten die de goudmarkt richting konden geven. Zo bleek uit nieuwe data van het IMF dat Brazilië in oktober opnieuw goud heeft gekocht, maakte de Oostenrijkse centrale bank bekend dat haar goudreserve voor ruim 80% in het buitenland ligt en werd bekend dat miljardair George Soros zijn blootstelling aan de goudprijs heeft vergroot door aandelen GLD te kopen. Het GFMS presenteerde deze week een rapport over de industriële vraag binnen de zilvermarkt.

Goudprijs in euro's bleef door een rally op vrijdag ongeveer gelijk ten opzichte van vorige week (Bron: Goudstandaard)

De zilverprijs ging de hele week al omhoog, maar steeg vooral vrijdag hard (Bron: Goudstandaard)

Olie

De olieprijs ging de afgelopen week ook iets omhoog, maar dat is grotendeels te verklaren door de zwakkere dollar. Een vat WTI olie kost op het moment van schrijven $88,26, terwijl Brent olie uit de Noordzee voor $111,32 per vat verhandeld wordt. Een week eerder waren deze prijzen nog respectievelijk $86,99 en $109,01 per vat.

Aandelen

De beurzen waren deze week ook positief gestemd. De AEX staat met een koers van 332 punten weer ongeveer op het niveau van twee weken eerder. Een week geleden stond er een AEX stand van om en nabij de 320 punten op de borden. De Amerikaanse S&P 500 index ging van ongeveer 1360 naar 1409 punten, een winst van 3,6% in een week tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.