Goud en zilver report (Week 50)

De euro sterkte de afgelopen week heel iets aan ten opzichte van de dollar en staat op het moment van schrijven op $1,315. Door het minimale verschil in wisselkoers ten opzichte van een week geleden zijn de prijsdalingen van goud en zilver in dollars procentueel ongeveer even groot. Afgelopen vrijdag was de prijs bij het sluiten van de handel $1.696 per troy ounce voor goud en $32,24 voor een troy ounce zilver.

In euro's staat de goudprijs 6,66% onder het all-time high van eind september en op het laagste niveau in vijf maanden tijd. De zilverprijs is ook iets gezakt ten opzichte van de afgelopen weken en staat weer onder de €800 per kilo. Dit jaar heeft goud een koersrendement gemaakt van 8,2% in dollars en slechts 6,5% in euro's, minder dan de helft van het gemiddelde koersrendement van goud in de afgelopen tien jaar. De waardestijging van zilver over 2012 is momenteel 15,4% in dollars en 13,8% in euro's, opnieuw minder dan de gemiddelde prijsstijging van de afgelopen tien jaar.

Ontwikkeling goudprijs in verschillende valuta sinds 2003 (Bron: Goldprice)

Nieuws

Ook deze week was er weinig richtinggevend nieuws voor de goudmarkt. De Gold Anti-Trust Action Committee schonk deze week aandacht aan een IMF rapport uit 1999, dat onlangs door één van de leden van GATA werd ontdekt. In dit rapport staat beschreven dat verschillende centrale banken hebben meegedaan aan goudleasing, het uitlenen van een gedeelte van de eigen goudreserve om de prijs van goud omlaag te brengen. Ook laat het rapport zien hoeveel goud bepaalde centrale banken verkocht hebben tussen 1989 en 1999. Meer over dit rapport lees je in onze publicatie van afgelopen maandag.

Woensdag stuurde minister van Financiën Dijsselbloem een brief naar de kamer waarin hij enkele vragen over de Nederlandse goudvoorraad beantwoordde. Hieruit kwam naar voren dat ongeveer de helft van onze goudvoorraad van 612,5 ton in New York opgeslagen ligt. Eenvijfde deel blijkt in Ottawa (Canada) te liggen en een soortgelijke hoeveelheid is opgeslagen in een kluis in Londen. Ongeveer 10% van onze goudvoorraad ligt binnen de landsgrenzen, zoals Jaco Schipper begin dit jaar al wist te melden.

Deze week kwam Bank of America met een positief bericht voor de goudbeleggers. Deze bank verwacht in 2014 namelijk een goudprijs van $2.400 per troy ounce, ruim 40% meer dan de actuele goudprijs. Bank of America is positief over goud, omdat veel opkomende markten hun valutareserves deels inruilen voor goud. Ook tegen de huidige prijs wordt er nog steeds goud gekocht door centrale banken, denk bijvoorbeeld aan Brazilië en Zuid-Korea, die recent respectievelijk 17,2 en 14 ton goud aan hun reserves toevoegden. Bank of America verwacht dat $1.500 per troy ounce een stevige bodem is, opnieuw vanwege aankopen door centrale banken.

De olieprijs staat ongeveer op hetzelfde niveau als vorige week, terwijl veel Europese aandelenmarkten de weg naar boven wisten te vinden. Tegenover de minimale koersstijging van Europese aandelenindices staat een minimale daling voor de Amerikaanse S&P 500 en de Dow Jones.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.