Goud en zilver report (Week 12)

De goudprijs steeg van €1.217,59 eind vorige week naar €1.239,07 afgelopen vrijdag. De zilverprijs begon deze week met een flinke stijging van €707 naar €722 per kilo, maar leverde afgelopen vrijdag in de middag een groot gedeelte van de winst weer in. Als gevolg daarvan loopt de goud/zilver ratio weer wat verder op. Stond deze begin februari nog op 52,5x, inmiddels is die verhouding opgelopen tot bijna 56x. De zilverprijs is nog steeds niet hersteld van de klappen die in 2011 uitgedeeld werden, want de prijs van het grijze edelmetaal heeft sinds oktober de $40 niet meer gezien. Over de afgelopen twee jaar was de koersbeweging netto neerwaarts en schommelt de prijs in lange golfbewegingen rond de $30 per troy ounce.

In dollars steeg de goudprijs van $1.592,80 naar $1.609,20 per troy ounce (+1,03%) en zakte de zilverprijs in een week tijd van $28,78 tot $28,73 per troy ounce (-0,17%). De lagere rendementen in dollars weerspiegelen de lagere wisselkoers tussen de euro en de dollar. Door de crisissituatie in Cyprus (de banken zijn nu al een week gesloten..) zakte de euro halverwege de week weg tot $1,286. Bij het sluiten van de handel was de euro alweer aan het opkrabbelen richting de $1,30.

Een eurocrisis? De valutamarkt denkt daar kennelijk anders over! Hoe slecht het nieuws uit Europa ook is, de valuta lijkt er maar beperkt vatbaar voor te zijn. In 2006 stond onze munt gedurende ene langere periode onder de $1,20. Toen speelde er geen 'eurocrisis'. In 2011, toen er ook al crisssfeer hing in Europa, tikte de EUR/USD zelfs even de $1,48 aan. In plaats van een eurocrisis kunnen we beter spreken van een Europese schuldencrisis.

Zilverprijs blijft kwakkelen

De zilverprijs wil maar niet omhoog, ondanks een sterke vraag naar fysiek metaal. De industriële vraag is weliswaar iets aan het afnemen, maar daar staat een sterke vraag van beleggers tegenover. Zilver-ETF's voegden in de eerste week van maart gezamenlijk 68 metrische ton zilver toe aan hun voorraad en de verkoopcijfers van de US Mint laten zien dat beleggingszilver onverminderd sterk in trek is. Het is dan ook opmerkelijk om te zien dat de prijs nauwelijks van haar plek komt. De totale bezittingen van zilver-ETF's zijn slechts 110 ton verwijderd van een all-time high, terwijl goud-ETF's in februari juist een enorme uitstroom van fysiek goud zagen.

Nieuws

Afgezien van de ellende in Cyprus (en de bail-in van spaarders die gaan meebetalen) was er weinig significant nieuws uit de goud- of zilvermarkt. Dinsdag berichtte Marketupdate over de rechtszaak tegen JP Morgan in de VS, aangespannen door een aantal zilverbeleggers. Niet geheel onverwacht kwam de bank goed weg, JP Morgan won de rechtszaak wegens gebruik aan sluitende bewijslast van de 'gedupeerde' zilverbeleggers. De rechtbank erkende dat de bank in een positie is om de zilverprijs te manipuleren en de bank zelf maakte geen bezwaar tegen die opmerking. Desondanks achtte de rechter het onvoldoende bewezen dat JP Morgan stelselmatig de zilverprijs probeert te onderdrukken.

Uit Arizona kwam later deze week een bericht dat tekenend is voor het verlies van vertrouwen in de Amerikaanse dollar. In deze Amerikaanse staat wil men nu ook gouden en zilveren munten gaan invoeren als alteatief wettig betaalmiddel naast de dollar. Hoewel winkels niet verplicht zullen worden het metaal-geld te accepteren laat deze ontwikkeling toch zien dat de dollarhegemonie niet alleen van buitenaf, maar ook steeds meer van binnenuit ondermijnd wordt…

In Zwitserland verzamelde een rechtse politieke partij voldoende handtekeningen (100.000) om een landelijk referendum te kunnen houden over de Zwitserse goudvoorraad. Of dit referendum iets teweeg zal brengen moeten we nog maar bezien, maar in elk geval worden er stappen gezet in de bewustwording van het grote publiek. Goud is niet meer iets wat we in een hoekje kunnen wegdrukken, hoe graag sommige economen en politici dat ook zouden willen doen.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.