Goud en zilver report (Week 14)

De prijsdaling van goud en zilver was kleiner in dollars, omdat de euromunt weer meer waard geworden is. De wisselkoers staat ongeveer op $1,30, bijna twee cent hoger dan afgelopen woensdag. Een troy ounce goud kost in dollars $1.5818,80, tegenover $1.596,66 een week geleden (-0,93%). De zilverprijs in dollars zakte in een week tijd van $28,39 naar $27,33 per troy ounce, een daling van 3,73%.

Met de sterke daling van afgelopen week kwam de prijs van zilver op het laagste punt uit sinds februari 2011. Het is meer dan twee jaar geleden dat de prijs onder de €675 per kilo stond. De goud/zilver ratio loopt gestaag op en staat op het moment van schrijven op 58,64. De koersbeweging is opmerkelijk, want als we kijken naar de volumes goud en zilver in ETF's zien we dat de vraag naar fysiek zilver nog beter op peil blijft dan de vraag naar goud.

Goud-ETF's verkochten goud, zilverfondsen kochten juist bij (Bron: Sprottassetmanagement)

Zilverprijs zakt, terwijl voorraad zilver in ETF's stijgt (Bron: Bloomberg)

Papierhandel

Als we dieper in de cijfers duiken zien we een mogelijke verklaring voor de dalende prijs. De netto short positie van speculanten staat op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar en de belangstelling voor levering van goud of zilver op de termijnmarkt is relatief klein. Dat onderdrukt de spotprijs, terwijl fysiek metaal steeds moeilijker te verkrijgen is. Ook in Nederland zien we dat de vraag naar fysiek metaal nog steeds sterk is, terwijl vrijwel niemand het fysieke metaal van de hand doet. Lees hier meer over op Goudstandaard.

SilverDoctors levert anekdotisch bewijs van iemand uit Bangkok, die zegt dat er in de winkels daar vrijwel geen goud meer te krijgen is. Juwelen zijn nog wel te vinden, maar een baartje of munt van 1 troy ounce was niet te vinden in de goudwinkels en bij juweliers. Mensen konden maximaal 2,5 troy ounce bestellen, met een levertijd van tenminste vijf dagen. Volgens de bron van SilverDoctors was het nog niet vaak voorgekomen dat er helemaal geen goud meer te krijgen was. Door de prijsdaling stonden er lange rijen voor de winkels van mensen die geld wilden omzetten in goud.

De trend is gezet: hoe lager de prijzen van goud en zilver, hoe sneller het metaal richting de sterke handen in de markt vloeit. Steeds meer beleggers of spaarders die voor fysiek goud of zilver hebben gekozen hebben besloten om daar voor de lange termijn in te stappen.

Verder in het nieuws…

Woensdag verzamelde Marketupdate een aantal verwachtingen voor de goudprijs in 2013 en 2014. Banken hebben hun koersdoel overwegend naar beneden gesteld, vergeleken met hun verwachting uit december vorig jaar. Vooral SocGen is erg negatief en verwacht dat de prijs van goud naar $1.375 gaat in 2014. Ook Goldman Sachs verwacht in 2018 overigens een veel lagere goudprijs. Ook zijn er meerdere banken die op korte termijn negatief zijn, maar die nog wel geloven in de fundamentals voor een hogere prijs op de langere termijn.

Vrijdag kon u op Marketupdate lezen dat China haar Shanghai Futures Exchange wil openen in de avonduren en in de nacht. Niet geheel toevallig, want juist om die tijd wordt de prijs van goud in Amerika doorgaans omlaag gedrukt. Onderstaande grafiek laat dat goed zien. De volledige toelichting leest u in dit artikel.

Prijsontwikkeling van goud gedurende de dag, gemiddeld over een periode van vier jaar (Originele grafiek door Nick Liard van Sharelynx)

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.