Goud en zilver report (Week 15)

De goudkoers steeg de afgelopen week van €1.105,47 naar €1.138,79 per troy ounce, een winst van ongeveer 3 procent. De zilverprijs klom in een week tijd van €491,58 naar €499,46 per kilo, een stijging van 1,6% in een week tijd. De prijzen stijgen voornamelijk als gevolg van een wisselkoerseffect, want de euro werd de afgelopen week opnieuw zwakker ten opzichte van de dollar waar de goudprijs meestal in uitgedrukt wordt. De euro was aan het einde van de week minder dan $1,06, terwijl er maandag nog meer dan $1,10 werd geboden.

De goudprijs in dollars steeg van $1.201,98 naar $1.207,36 per troy ounce (+0,4%), terwijl de prijs voor een troy ounce zilver in een week tijd van $16,78 naar $16,49 (-1,73%) daalde.

Stimuleringsprogramma

De euro blijft onder druk staan door het stimuleringsprogramma van de ECB, dat bestaat uit het maandelijks opkopen van €60 miljard aan obligaties in de Eurozone. Als gevolg hiervan is de rente nog lager geworden, waardoor het minder interessant is vermogen in euro’s aan te houden. Een kwart van alle beschikbare staatsobligaties in de Eurozone geven nu al een negatief rendement en door het stimuleringsprogramma van Draghi zal dat aandeel alleen maar verder toenemen. Zelfs een land als Spanje kan – ondanks de gammele bankensector, een hoge werkloosheid en hoge private schulden – tegen een negatieve rente geld uit de markt halen.

goudprijs12april2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs12april2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Europese aandelen naar recordhoogte

Spaarders en beleggers kiezen dus in toenemende mate voor alternatieven, waarbij aandelen het meest voor de hand lijken te liggen. Europese aandelenkoersen zijn de afgelopen maanden hard gestegen en bereikten deze week zelfs het hoogste niveau in 15 jaar. De Euro Stoxx 600 index staat nominaal al boven het niveau van voor de crisis, maar na correctie voor de zwakkere euro staat de index nog 22 procent onder dat niveau.

De aandelenmarkten in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Italië zijn dit jaar allemaal al met meer dan 20 procent gestegen. Volgens de Financial Times wordt de rally in Europese aandelen voor een belangrijk deel gedreven door beleggers buiten de Eurozone. Ze nemen het valutarisico voor lief, omdat ze veel hogere aandelenkoersen verwachten. In de Verenigde Staten stegen de aandelenkoersen ook heel hard tijdens de stimuleringsprogramma’s van de Federal Reserve. Kennelijk verwachten beleggers van over de hele wereld dat het QE-programma van de ECB een soortgelijke uitwerking zal hebben op Europese aandelen.

Beleggers kopen minder goud

Terwijl het sentiment op de aandelenmarkt elke dag beter lijkt te worden is de markt voor edelmetalen nog aan het herstellen van de grote koersbewegingen in 2013. Thomson Reuters GFMS publiceerde deze week een uitgebreid rapport over de goudmarkt in 2014, waaruit bleek dat beleggers vorig jaar beduidend minder gouden munten en goudbaren kochten dan in 2013. Het hele verslag lees je op de website van Goudstandaard.

gfms-goldinvestments

Beleggers kochten vorig jaar minder goud dan in 2013 (Bron: Thomson Reuters GFMS Gold Survey 2015)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo