Goud en zilver report (Week 18)

De goudkoers daalde afgelopen week van €1.084,82 naar €1.052,56 per troy ounce (-2,97%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €465,51 naar  €464 daalde (-0,03%). Omdat zilver eerder deze week al een forse stijging had laten zien bleef de prijs op weekbasis netto onveranderd.

De prijzen van beide edelmetalen gingen donderdag onderuit na de publicatie van de werkloosheidsuitkeringen in de VS. Het aantal aanvragen daalde met 34.000 naar 262.000, het beste cijfer sinds het jaar 2000. Door dit cijfer hebben meer beleggers er vertrouwen in dat de Amerikaanse centrale bank op korte termijn de rente toch zal verhogen.

Sterke euro

De prijzen van beide edelmetalen daalden ook als gevolg van een wisselkoerseffect. De euro sterkte de afgelopen week weer verder aan ten opzichte van de dollar en noteerde afgelopen vrijdag boven de $1,12. Een week eerder schommelde de wisselkoers nog rond de $1,09. Door de waardestijging van de munt heb je minder euro’s nodig om dezelfde hoeveelheid goud te kopen als een week geleden.

goudprijs-3mei2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-3mei2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Banencijfer VS drukt goudprijs omlaag

De dreiging van een renteverhoging was even geweken door een slecht banencijfer, maar nu het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalt zijn beleggers daar minder zeker van. Een stijgende rente maakt het minder interessant om goud aan te houden, omdat het edelmetaal geen cashflow oplevert. Hoe hoger de rente wordt, hoe meer geld je als belegger misloopt door vermogen in goud aan te houden.

We hebben op Marketupdate al vaker opgemerkt dat de statistieken over de Amerikaanse economie soms een vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Amerikanen die al langere tijd werkloos zijn en die geen baan meer kunnen vinden ‘verdwijnen’ na verloop van tijd uit de statistieken. Ook hebben Amerikanen maar een beperkte periode recht op een werkloosheidsuitkering. Amerikanen die langdurig werkloos zijn vallen dus niet op in de statistieken die het meeste aandacht krijgen van de reguliere media.

De eerste grafiek laat zien dat de participatiegraad nog lang niet terug is op het niveau van voor de crisis, terwijl uit de tweede grafiek blijkt dat Amerikanen gemiddeld ook bijna twee keer zo lang werkloos zijn als in de jaren voor de crisis.

employment-population-ratio

De participatiegraad in de VS ligt nog steeds beduidend lager dan voor de crisis (Bron: St. Louis Fed)

unemployment-duration

Amerikanen zijn zeven jaar ja het uitbreken van de crisis nog steeds veel langer werkloos dan voor de crisis

Zwitserland exporteert meeste goud naar Azië

Vorige week publiceerde de Zwitserse douane de nieuwste cijfers over de export en import van edelmetalen. We houden deze statistieken goed in de gaten, omdat het ons inzicht geeft in de stroom van het fysieke goud. Het land functioneert als een soort doorvoerhaven voor goud, omdat er tegenover de export ook heel veel import staat. In de maand maart ging opnieuw het meeste goud richting Azië, ongeveer vier op de vijf goudstaven ging richting het Verre Oosten. De grote vraag naar goud vanuit deze regio, plus het feit dat centrale banken netto koper zijn van goud, geeft aan dat er elders in de wereld veel belangstelling is voor het edelmetaal. Ook nu de goudprijs gedaald is en sommige beleggers hun positie in het edelmetaal van de hand hebben gedaan.

swiss-gold-exports-march2015

Zwitserland exporteerde meeste goud naar Azië 

Eén gedachte over “Goud en zilver report (Week 18)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.