Goud en zilver report (Week 2)

De goudprijs is de afgelopen week gestegen van €990,44 naar €1.032,63 per troy ounce, een stijging van 4,26%. Ondertussen steeg de zilverkoers met 6%, van €422,86 een week geleden naar een slotkoers van €448,39 afgelopen vrijdag. De stijging is voor ongeveer een kwart te verklaren door een wisselkoerseffect, want de euro stond de afgelopen week opnieuw onder druk. Op het moment van schrijven is de euro nog maar $1,18 waard, terwijl de wisselkoers in mei 2014 nog bijna de $1,40 aantikte!

Grote bewegingen zien we ook terug op de obligatiemarkt en de aandelenmarkten. De AEX was de afgelopen week buitengewoon volatiel, net als de aandelenmarkten elders in de wereld. Afgelopen vrijdag sloot de AEX toch weer 1,8% lager, nadat de beurs eerder deze week nog een dag met +2,7% wist af te sluiten. Beleggers maken zich zorgen over de situatie in Griekenland en over de gevolgen van een dalende olieprijs. In de Verenigde Staten is voor honderden miljarden aan leningen verstrekt aan de schalie-industrie, die bij een olieprijs van minder dan $50 per vat niet meer rendabel is. Ook in andere olieproducerende landen begint een pijnlijk aanpassingsproces naar een lagere, marktconforme olieprijs.

De goudkoers bereikte afgelopen vrijdag het hoogste niveau in 15 maanden, terwijl de zilverkoers deze week naar het hoogste niveau sinds september vorig jaar steeg. De prijsstijging is deels toe te schrijven aan het verzwakken van de euro ten opzichte van de dollar, maar ook trekt de vraag naar goud in India en China weer aan na een wat zwakkere zomerperiode.

goudprijs-10jan-2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-10jan-2014

Zilverprijs in euro per kilogram

goudprijs-record-15mnd

Goudprijs naar hoogste niveau in 15 maanden (Bron: Goldprice.org)

Chinezen kopen goud in aanloop naar Chinees Nieuwjaar

Chinese banken, juweliers en goudhandelaren breiden hun voorraad goud uit in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar dat in februari plaatsvindt. Traditioneel grijpen Chinezen deze gelegenheid aan om goud te kopen. Reuters schrijft dat de premies op goud aan de Shanghai Gold Exchange nu al oplopen vanwege de toenemende vraag naar het gele metaal. Lees verder op Goudstandaard.

chinese-gold

Chinezen kopen goud in aanloop naar Chinese Nieuwjaar

LBMA stopt met publicatie GOFO

De LBMA stopt met de publicatie van de Gold Forward Offered Rate, het tarief dat banken rekenen om goud uit te lenen. Er zou onvoldoende belangstelling zijn voor deze leningen. Vorig jaar staakten Deutsche Bank en Société Générale hun activiteiten al. Op 30 januari zal voor het laatst de GOFO Rate bekend worden gemaakt. Lees er meer over bij Hollandgold.

gofo-negative

De LBMA zal vanaf 30 januari geen GOFO rates meer publiceren

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders