Goud en zilver report (Week 22)

In dollars steeg de goudprijs van $1.386,63 naar $1.387,85 per troy ounce, een verwaarloosbaar verschil. De zilverprijs zakte van $22,40 naar $22,26 per troy ounce, een bescheiden daling van 0,63%. De percentages laten zien dat de euro weer iets sterker is geworden ten opzichte van de dollar. De wisselkoers is op het moment van schrijven $1,2989.

Wachten op richtinggevend nieuwsma

In vergelijking met de grote prijsdaling van april valt de koersbeweging van de afgelopen weken in het niet. De handel in de metalen is relatief rustig en dat zien we ook aan de stabiliteit van de premies over de afgelopen maand. Blijkbaar hebben veel beleggers hun kruit kort na de grote prijsdaling van april al verschoten. Door gebrek aan richtinggevend nieuws weten de edelmetalen nog geen richting te kiezen. Centrale banken hebben hun monetaire beleid niet aangepast en zullen dat door de beperkte inflatie voorlopig ook niet doen. ETF’s hebben de afgelopen maanden al veel goud en zilver van de hand gedaan, maar als we Barclays mogen geloven hebben we de grootste verkoopgolven van deze fondsen al achter de rug.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Premies blijven stabiel

Door de lagere volatiliteit is er minder handel, wat ook te herleiden valt uit de premies op goud en zilver. Marketupdate houdt sinds de publicatie van dit onderzoek dagelijks de premies voor de meest courante beleggingsmunten, goudbaren en zilverbaren bij. Door de laagste prijzen te pakken op de Duitse prijsvergelijker Gold.de krijgen we inzicht in de ontwikkeling van de premies voor munten als de Krugerrand, de Maple Leaf en de Silver Eagle. Onderstaande grafieken laten de resultaten van mei zien (percentages op linkeras, goud- en zilverprijs op rechteras)…

Premies op goud bleven vrij stabiel, de Krugerrand is zelfs wat goedkoper geworden

Ook de premies op zilver stabiliseren, weliswaar op een relatief hoog niveau

Centrale banken kopen

Centrale banken blijven goud kopen, zo schreven we eerder deze week op Marketupdate. Rusland en Turkije kochten beide een aanzienlijk volume, maar ook kleinere spelers als Kazachstan, Azerbeidzjan en zelfs Griekenland stopten in april iets meer goud in hun kluis. Centrale banken beschouwen goud als een waardevol bezit dat, anders dan papieren bezittingen, ongevoelig is voor een vertrouwenscrisis. Ongeacht de prijsontwikkeling blijven ze goud aan hun reserves toevoegen. Ook particulieren kopen goud, zo blijkt uit cijfers die de Royal Canadian Mint deze week publiceerde. In het eerste kwartaal van dit jaar verkocht het munthuis bijna dubbel zoveel gouden munten als een jaar geleden. Ook werden er in de eerste drie maanden van dit jaar veel meer zilveren munten verkocht dan een jaar geleden.

De toenemende belangstelling voor goud en zilver is er ook in de Amerikaanse staat Texas. Daar behandelt men een wetsvoorstel om goud en zilver belastingvrij te maken. De huidige ‘sales tax’ van 6,25% ontmoedigt de aan- en verkoop van het metaal. Het is het zoveelste signaal dat erop wijst dat Amerikanen alteatieven zoeken voor de dollar.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo