Goud en zilver report (Week 25)

De goudprijs steeg afgelopen week van €943,34 naar €966,77 per troy ounce, een winst van 2,48%. Ook zilver wist in prijs te stijgen, in een week tijd ging de koers voor een kilo zilver van €467,47 naar €493,45. Omgerekend is dat een winst van maar liefst 5,55%. Vooral de prijsstijging van zilver zal beleggers tevreden stemmen, aangezien het grijze metaal nog niet zo lang geleden de laagste prijs sinds juli 2010 bereikte.

De koersbeweging vond donderdag plaats en voor zover wij weten was er op dat moment geen belangrijk richtinggevend macro-economisch nieuws achter deze stijging. In dollars steeg de goudprijs van $1.277,04 naar $1.314,72 per troy ounce (+2,9%) en klom de zilverprijs van $19,69 naar $20,88 per troy ounce (+6,04%). De hogere winsten in dollars weerspiegelen wel een verzwakking van de dollar tegenover de euro in de afgelopen week. De wisselkoers was bij sluiting van de handel op vrijdag 1,3599. Vergeleken met het niveau van 1,3555 van een week eerder is dat een stijging van 0,32%.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

De olieprijs blijft al enige tijd op een verhoogd niveau. Voor WTI olie wordt op het moment van schrijven $107,26 per vat gerekend, terwijl Brent olie voor $114,81 per vat van eigenaar wisselt. Omgerekend naar de actuele goudprijs is dat een ratio van 12,25 vaten WTI en 11,45 vaten Brent per troy ounce goud. Sinds 1975 was de goudprijs gemiddeld 15x zo hoog als de prijs van een vat olie. Als we die waardering toepassen is goud nog steeds relatief gunstig gewaardeerd. De afgelopen veertig jaar kenmerkt zich door sterke schommeling in de goud/olie ratio. De laatste beweging was in de zomer van 2008, toen de olieprijs door het uitbreken van de financiële crisis van bijna $150 naar minder dan $40 per vat zakte. We zitten nog steeds in de crisis, maar nu met een olieprijs die terug is op het niveau van voor de crisis.

Nieuwe zilver benchmark in de maak?

In augustus stopt de 117 jaar oude fixing van de zilverprijs, een benchmark die nu nog dagelijks door drie verschillende banken wordt vastgesteld. Deze week heeft de Londen Bullion Market Association (LBMA) voorstellen van verschillende marktpartijen aangehoord voor alternatieven op de fixing.

De fixing van de goudprijs en de zilverprijs begint steeds meer aandacht te krijgen, terwijl haar relevantie vandaag de dag veel minder groot is dan in het verleden. Anno 2014 wordt er van seconden tot seconde in goudcontracten en zilvercontracten gehandeld, waardoor er voortdurend een actuele prijs bekend is.

Een van de voorstellen voor een nieuwe fixing baseert zich op daadwerkelijke transacties, in plaats van de hypothetische transacties waar de huidige goud en zilver fixings op gebaseerd zijn. Dat is transparanter en makkelijker te controleren voor toezichthouders, zo stelt de World Gold Council. Lees verder op Bloomberg.

Chinese vraag naar goud daalde in eerste kwartaal

De vraag naar fysiek goud vanuit China was in het eerste kwartaal minder groot dan een jaar geleden om dezelfde tijd, zo concludeert de China Gold Association. Desondanks rekent de organisatie voor dit jaar opnieuw op een vraag van meer dan 1.000 ton goud, net als in 2013.

Volgens Xin Song van de China Gold Association zijn Chinezen iets terughoudender geworden met het kopen van goud, omdat ze eerst willen zien of de goudprijs nog verder daalt. Hij deed die uitspraak op de dag dat de goudprijs meer dan 3% steeg, de grootste intraday prijsstijging sinds sinds oktober 2013.

In juli publiceert de China Gold Association cijfers over de Chinese goudmarkt in het tweede kwartaal, zo meldt Kitco. We zullen hier op Marketupdate uiteraard over berichten.

Rusland kocht in mei 9,33 ton goud

Rusland heeft in mei 300.000 troy ounce goud gekocht, omgerekend een volume van 9,33 metrische ton. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers op de website van de Russische centrale bank. Het land begon in 2005 stelselmatig goud te kopen en heeft inmiddels meer dan 1.000 ton van het gele metaal in haar kluizen liggen. In 2005 was dat nog maar iets meer dan 250 ton. De volgende grafiek van Nick Laird (Sharelynx) laat de ontwikkeling van de Russische goudreserve zien. Rusland koopt goud ter diversificatie van haar valutareserves.

Rusland kocht in mei opnieuw goud

Rusland kocht in mei opnieuw goud (Afbeelding van Nick Laird van Sharelynx)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo