Goud en zilver report (Week 29)

De goudprijs steeg afgelopen week naar €986,50 per troy ounce, een stijging van 0,28%. De zilverprijs sloot 2,7% lager op €477,31 per kilogram. Door de prijsdaling van zilver is is ratio tussen beide edelmetalen opgelopen tot 66,27:1. Dat is het hoogste niveau in ruim twee jaar tijd!

Woensdag zakten de prijzen van goud en zilver nog door uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke. Hij maakte bekend dat de centrale bank voorlopig blijft stimuleren en suggereerde dat de rente nog tot ver in de toekomst laag zal blijven. Op zichzelf positief nieuws voor edelmetalen, maar voor sommige speculanten was het reden om goud en zilver van de hand te doen.

Goud wist het verlies goed te maken, het zilver kon niet aanhaken. De prijsontwikkeling van zilver was de afgelopen week bijzonder zwak, zoals onderstaande grafiek van de zilverprijs laat zien. De zilverprijs zakte van €490,57 naar €477,31 per kilogram. Is dat een tijdelijke ontwikkeling waar beleggers van kunnen profiteren of is er echt een fundamenteel verschil tussen het bezit van goud of zilver?

Goud zilver ratio grafiek

Goud/zilver ratio op hoogste punt in ruim twee jaar (Bron: Kitco)

Zwakke dollar

De Amerikaanse dollar kwam onder druk te staan door de uitspraken van Bernanke. Het stimuleringsprogramma wordt toch niet eerder afgebouwd, zoals eerder werd gesuggereerd door leden van het comité van de Fed. De wisselkoers staat nu op $1,3142, een halve cent meer dan een week geleden.

De verzwakking van de dollar leverde een weekrendement van 0,77% op voor goud. Voor zilver was het verlies 2,1%. Bij sluiting van de handel werd er $1.295,47 en $19,51 betaald voor respectievelijk  een troy ounce goud en zilver.

 goudprijs-21juli2-13-small

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-21juli2013-small

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Backwardation

Terwijl de prijzen van goud en zilver kwakkelen (ten opzichte van de afgelopen jaren) doet zich een interessant fenomeen voor op de goudmarkt. Voor het eerst sinds de val van Lehman Brothers in het najaar van 2008 is de rente op het uitlenen van goud hoger dan de rente op het uitlenen van dollars. De Gold Forward Offered Rate (GOFO) geeft het verschil tussen de ‘prijs’ van goud en dollars weer en laat voor het eerst sinds jaren weer een negatieve rente zien. Maar wat betekent dat?

Het betekent dat de geldmarkt momenteel een hogere waarde toekent aan goud dan aan dollars. Partijen die op dit moment goud nodig hebben kunnen er moeilijk aan komen en moeten daarom een hogere vergoeding bieden om een positie in goud te bemachtigen. We hebben het dan nog niet eens per definitie over het uitlenen van fysiek goud dat in een kluis ligt. Alleen de belofte op levering van goud wordt in het geval van backwardation duurder betaald dan een dollarlening.

De toenemende druk op de goudmarkt hangt samen met een aantal ontwikkelingen in de markt. Aan de ene kant is er een prijsdaling geweest van goudcontracten. Aan de andere kant blijft de vraag naar fysiek metaal groot, getuige de hoeveelheden goud die de Chinezen dit jaar gekocht hebben. Daar komt bij dat een steeds groter deel van de mijnproductie in landen als Rusland, Kazachstan en China niet meer op de wereldmarkt wordt aangeboden. Het wordt direct in eigen land gekocht. Het aanbod van goud neemt af, terwijl de goudprijs steeds dichter bij de productiekosten komt. Dat zorgt voor een spanningsveld dat we kennen als backwardation.

Goudcontracten met een looptijd van één, twee of drie maanden verkeren al sinds 8 juli in backwardation. Onderstaande grafiek laat zien hoe de GOFO in 2013 wegzakte en negatief werd. De grafiek is afkomstig uit dit artikel.

Goud in backwardation

Goud/olie ratio

Toen de goudprijs in oktober 2012 piekte op ongeveer €1.380 per troy ounce leverde één troy ounce goud 20 vaten olie op. Sindsdien heeft de goudprijs veel terrein prijsgegeven en is de olieprijs weer tot boven de $100 gestegen. Op het moment van schrijven levert één troy ounce nog maar 12 vaten WTI olie op. Ten opzichte van olie is de goudprijs dus al met 40% ingezakt!

Begin dit jaar schreven we op Marketupdate dat de de goudprijs vanaf 1946 gemiddeld gelijk was aan bijna 15 vaten olie. Daar zitten we op dit moment met een olieprijs van $108 voor zowel WTI als Brent bijna 20% onder.

Historische goud olie ratio

Historische goud/olie ratio (Bron: Macrotrends.net)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.