De goudprijs steeg de afgelopen week van €1.003,28 naar €1.019,03 per troy ounce (+1,57%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €441,55 naar €432,75 zakte (-2%). Goud lijkt te profiteren van de wereldwijde vlucht naar veilige havens, terwijl zilver de afgelopen week net als andere grondstoffen juist in prijs daalde.

Een ander opvallend gegeven was dat de euro opnieuw aansterkte tegenover de dollar. Beleggers geven de voorkeur aan de euro als veilige haven, want de munt werd de afgelopen week 2% meer waard ten opzichte van de dollar. Op het moment van schrijven staat de wisselkoers op $1,1377.

goudprijs-23aug2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-23aug2015

Zilverprijs in euro per kilo

Daling grondstoffen voorbode voor nieuwe crash?

De dalende grondstoffenprijzen zijn voor een deel toe te schrijven aan de goedkopere olie. Energie is een belangrijke kostencomponent voor allerlei soorten grondstoffen, dus als de olie goedkoper wordt geeft dat automatisch een neerwaartse druk op de prijzen. De CRB Index zakte de afgelopen week tot beneden het dieptepunt van 2008, het jaar waarin de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie uitbrak.

Maar de goedkopere olie is niet de volledige verklaring voor de prijsdaling, want beleggers maken zich ook in toenemende mate zorgen over de wereldeconomie. Tegenvallende cijfers over de export en economische groei in China wijzen op wereldwijde groeivertraging.

crb-commodities

CRB grondstoffenindex beneden dieptepunt van 2008 (Bron: Bloomberg)

Aandelenmarkten wereldwijd onderuit

De nervositeit op de beurs begon vorige week al in China, maar treft nu ook de Europese aandelenmarkten. De AEX zakte in een week tijd met bijna 5% naar iets meer dan 440 punten, het laagste niveau sinds begin dit jaar. Ook elders in Europa gingen de beurzen met meerdere procenten onderuit, terwijl de Amerikaanse Dow Jones Index deze week de grootste daling liet zien sinds het uitbreken van de financiële crisis van 2008. De Amerikaanse beursgraadmeter verloor vrijdag 3,12 procent en ging de afgelopen week in totaal met 5,8% onderuit.

Ook in het Midden-Oosten kleurden de borden rood. De belangrijkste beursgraadmeter in Dubai ging met 7% omlaag, terwijl de verliezen in Abu-Dhabi, Qatar en Saoedi-Arabië meer dan vijf procent lager sloten. Aandelenmarkten in Egypte en Israël lieten vergelijkbare verliezen zien. In deze regio is het vooral de daling van de olieprijs die voor problemen zorgt. De olieprijs zakte voor het eerst in bijna zeven jaar tijd onder de $40 per vat, waardoor de opbrengst uit de export daalt.

Petrodollar onder druk

Saoedi-Arabië, een van de belangrijkste olieproducenten ter wereld, moet zelfs staatsobligaties uitschrijven om de staatsbegroting rond te krijgen. Het zou gaan om een bedrag van $27 miljard. In plaats van dat de olie-exporterende landen dollarreserves overhouden om in Amerikaanse staatsobligaties te beleggen moeten deze landen dus steeds vaker zelf geld lenen om de begroting op orde te krijgen. Een daling van de olieprijs betekent dus een minder grote vraag naar Amerikaanse staatsobligaties en kan dus op de langere termijn betekenen dat de VS een hogere rente moet gaan betalen om haar tekorten te financieren.

De volgende grafiek van BNP Paribas laat deze trend goed zien. Merk op dat de afgelopen drie jaar het Midden-Oosten de laatste steunpilaar was voor de petrodollar. Valt die weg, dan kan dat grote gevolgen hebben voor het op dollars gebaseerde financiële systeem. De komende dagen zullen we daar meer aandacht aan besteden. Wie alvast meer wil lezen, dit artikel op Zero Hedge is zeker de moeite waard (dank voor de tip @freegolds).

petrodollar-recycling

De stroom van dollars terug naar de VS begint op de drogen