Goud en zilver report (Week 33)

De prijzen van zowel goud als zilver zijn de afgelopen week bijzonder hard gestegen. De goudprijs steeg van €985,29 naar €1.032,72 per troy ounce (+4,8%), terwijl de prijs voor een kilo zilver van €495,25 naar €560,69 steeg (+13,21%).

In dollars steeg de goudprijs van $1.314,55 naar $1.376,49 per troy ounce, een winst van 4,71%. Een troy ounce zilver noteerde bij het sluiten van de handel $23,24, een stijging van 13% ten opzichte van de prijs van $20,56 van een week geleden. De kleinere winstpercentages in dollars laten zien dat de Amerikaanse munt weer iets aan terrein heeft veroverd op de euro. De goud/zilver ratio is door de krachtige rally van het grijze metaal alweer onder de 60:1 gedoken.

Goudprijs in euro per troy ounce
Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)
Zilverprijs in euro per kilo
Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Aandelen en obligaties minder in trek?

De rally in edelmetalen valt samen met een stijgende rente op Amerikaans schuldpapier, terwijl de discussie over ‘tapering’ naar de achtergrond lijkt te verdwijnen. De Federal Reserve zal voorlopig blijven stimuleren om de tekorten van Amerika te dichten. Al sinds het begin van dit jaar voegt de centrale bank maandelijks $85 miljard aan langlopend schuldpapier toe aan haar balans.

De aandelenmarkt heeft de afgelopen week wat aan kracht verloren, terwijl de staatsobligaties van Westerse economieën ook slechter in de markt lagen. Niet alleen de rente op Amerikaans schuldpapier steeg de afgelopen dagen, ook die van Britse en Duitse staatsleningen maakte een sprongetje omhoog. Obligaties en aandelen zijn minder in trek, een situatie waar goud en zilver van profiteren.

ETF’s groeien weer…

Beleggers toonden voor het eerst sinds lange tijd meer belangstelling voor het aandeel GLD. Het fonds zag in een week tijd een bescheiden instroom van iets meer dan 4 ton goud, het onderpand voor nieuw aanbod aan GLD aandelen. Ook het SLV ETF ziet haar zilvervoorraad weer toenemen. Er was meer vraag naar aandelen SLV, waardoor de premie van ten opzichte van de zilverprijs steeg. Marktpartijen met fysiek zilver spelen op deze omstandigheid in door zilver naar het fonds te brengen en de nieuwe aandelen SLV met een premie op de markt aan te bieden. In de afgelopen zes weken is er al meer dan 1.400 ton zilver aan de voorraad van SLV toegevoegd, zo verklaarde Julian Phillips van GoldForecaster.com en Silverforecaster.comtegenover Marketwatch.

World Gold Council

De World Gold Council bracht afgelopen week haar laatste rapport over de goudmarkt naar buiten. Uit dit rapport bleek dat de vraag naar fysiek goud in het tweede kwartaal van dit jaar inderdaad sterk was toegenomen, om precies te zijn met 53% ten opzichte van een jaar geleden. Vooral de vraag naar juwelen en beleggingsgoud op de Aziatische markt was veel groter dan vorig jaar. De toename was procentueel het sterkst in Hong Kong, China en India.  Ook de vraag naar beleggingsgoud was in de eerste helft van dit jaar veel sterker dan in voorgaande jaren. Dat belooft nog wat voor de tweede helft van dit jaar, want traditioneel trekt dan de goudhandel weer aan. Het volledige rapport van de World Gold Council kunt u op Marketupdate teruglezen.

Vraag naar gouden juwelen steeg het sterkst in Azië
Vraag naar gouden juwelen steeg het sterkst in Azië (Bron: WGC)
Vraag naar beleggingsgoud in 2013
Vraag naar beleggingsgoud in 2013 (Bron: WGC)

Eén gedachte over “Goud en zilver report (Week 33)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.